Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Kszyk

Kszyk (Gallinago gallinago) to ptak z rodziny bekasów o bardzo długim dziobie. Upierzenie brązowe z ciemnym rysunkiem. Na głowie znajdują się żółtawe, podłużne paski. Od spodu ptak jest biały. Koniec ogona jest pomarańczowy. Brak dymorfizmu płciowego.

Kszyk (Gallinago gallinago)
© Sébastien Busson - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kszyk (Gallinago gallinago)
Nazwy obce
angielska: Common snipe
niemiecka: Bekassine
czeska: Bekasina otavní
francuska: Bécassine des marais
hiszpańska: Agachadiza común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kszyk - mapa występowania na świecieKszyk - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 25 cm do 29 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 39 cm do 45 cm.
Ciężar: od 80 g do 170 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)
Głos
Kszyk podczas lotu wydaje beczący odgłos, wydawany przez wibrujące skrajne sterówki.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji i Afryce. W Polsce nie jest liczny. Spotkać go można na torfowiskach, podmokłych łąkach, mokradłach, także w lasach. Podczas wędrówek stada odpoczywają także przy zbiornikach wody.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak wędrowny. Poza lęgami tworzy stada. Przejawia aktywność dzienną i nocną. Dziób służy mu do sondowania podłoża w poszukiwaniu pożywienia.

Morfologia i anatomia

Kszyk osiąga długość od 25 do 29 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi od 39 cm do 45 cm. Waga tego ptaka wynosi od 80 g do 170 g.

Pożywienie

Kszyk zjada owady, dżdżownice, mięczaki i nasiona roślin.

Rozmnażanie

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg. Samiec odbywa lot tokowy. Samica zakłada gniazdo na kępie traw ponad lustrem wody. Samica składa zwykle 4 jaja w kwietniu lub maju. Okres wysiadywania trwa 18-20 dni. Samiec przejmuje pisklęta, które pierwsze wykluły się. Po 3 tygodniach młode są już zdolne do lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce kszyki są objęte ścisłą ochroną. Gatunek ten wymaga ochrony czynnej.

Ciekawostki

Dawna nazwa tego ptaka to bekas, wywodząca się od charakterystycznego odgłosu beczenia, jaki wydają samce podczas lotu godowego (odgłos wydawany jest przez skrajne sterówki).

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-26, GAT-770

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
kszyk
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

W Polsce w tym okresie można obserwować kszyki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








© Media Nauka 2008-2018 r.