Logo Media Nauka

Dubelt (Gallinago media)
© Wildlife World - Fotolia.com

Dubelt

Dubelt (Gallinago media) to ptak z rodziny bekasowatych. Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie brązowe z ciemnymi plamkami. Ogon rudawy z jasnymi bokami, spód biały. Głowa z wierzchu jest czarnobrązowa ze smugą pośrodku. Nad oczyma biegną również jasne smugi. Dziób długi, brązowawy z ciemnym końcem. Nogi są szare.

Występowanie i środowisko PL

Dubelt występuje na wilgotnych łąkach, bagnach Europy i Azji. Zimuje w Afryce i w Azji. W Polsce jest nieliczny. gniazduje u nas w północno-wschodniej części kraju.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przyloty już w końcu marca, aż do maja. Odloty trwają od lipca do listopada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 28-30 cm, ciężar 180-250 g.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce.

Rozmnażanie

Toki samców odbywają się nocą, gromadnie. Gniazdo buduje w suchym miejscu na ziemi. Samica składa 4 jaja 1-2 razy w roku, na początku maja i w lipcu. Jaja wysiaduje samica przez 22-24 dni. Samiec pomaga w opiece nad młodymi, które w 4-5 tygodniu życia uzyskują zdolność do lotu.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-28, GAT-6518


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Dubelt: Przylot do kraju dubelta.
          Dubelt: Okres rozrodu dubeltów.
       Dubelt: Dubelty odlatują do Afryki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKszyk
Gallinago gallinago
Bekasowate
Bekasowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.