Logo Media Nauka

Facebook

Lelkowiec zimowy (Phalaenoptilus nuttallii)
© randimal - stock.adobe.com

Lelkowiec zimowy

Lelkowiec zimowy (Phalaenoptilus nuttallii) to gatunek ptaka z rodziny lelków. Upierzenie szaro-brązowe w ciemne plamki. Spód ciemniejszy, prążkowany. Na gardle biała przepaska.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Północnej. Preferuje suche tereny, skaliste, trawiaste, a także tereny pustynne.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 18-21 cm.

Pożywienie

Poluje na owady nocne.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Nie buduje gniazda.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jako jeden z nielicznych ptaków potrafi zapadać w stan hibernacji.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-03-19, GAT-2824




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaLelek kozodój, lelek
Caprimulgus europaeus
ikonaLelek krótkoskrzydły
Caprimulgus asiaticus
ikonaLelek krótkosterny
Caprimulgus affinis
Lelki
Lelki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016




Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Montessori - Zwierzęta
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.