Lelek (zwyczajny)

Lelek, lelek kozodój (Caprimulgus europaeus) to najbardziej znany przedstawiciel rodziny lelków. Charakterystyczna jest paszcza, wyjątkowo szeroka aż za oko, która jest otoczona wieńcem sztywnych szczecin. Pomaga to ptakowi łowić duże owady w powietrzu. Upierzenie pod względem miękkości, koloru i wzoru podobne do upierzenia sów. Strona grzbietowa ma kolor szarobrązowy z ciemnobrązowymi i rdzawymi plamami, strona brzuszna ma kolor rdzawy. Samiec i samica są tej samej wielkości. Ubarwienie obu płci jest takie samo. U samców występują białe plamy na końcach dwóch skrajnych sterówek. Oczy są ciemnobrązowe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Europa poza północną Skandynawią, północno-zachodnia Afryka, południowo-zachodnia Azja. Zimuje w Afryce. Zamieszkuje suche lasy sosnowe w pobliżu łąk i pól, skraje lasów, czasem jest obecny w dużych parkach i sadach. W Polsce jest nieliczny.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje w kwietniu i maju, odlatuje od sierpnia do października. Jest aktywny o zmierzchu i po zachodzie słońca. Dzień spędza w ukryciu, trudny do zaobserwowania dzięki barwom ochronnym upierzenia.

Lata lekko i cicho. Potrafi zatrzymać się w powietrzu jak pustułka. Lelek lata dopiero po zachodzie słońca.

Odgłos przypomina głuchy dźwięk pracującego silnika. Wydaje także odgłosy przypominające klaskanie poprzez uderzenia skrzydłami. Wystraszony woła "chra-chra". Samiec wola samicę odgłosem "krujt".

Morfologia i anatomia

Jajo lelka ilustruje poniższy rysunek. Średnie wymiary: 31,9 mm × 22,5 mm.

jajo lelka

Pożywienie

Zjada duże owady takie jak ćmy i chrząszcze. Poluje na nie wieczorem i o świcie.

Rozmnażanie

Jest gatunkiem monogamicznym. Gniazduje w okresie od maja do lipca na ziemi. Samica składa w maju 2 jaja, które wysiaduje z samcem przez 16-18 dni. Jaja są składane bezpośrednio na ziemi. Po kilku dniach młode biegają, po 3 tygodniach są już samodzielne. W lipcu występuje czasem drugi lęg. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest to gatunek objęty ochroną gatunkową.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Do Polski przylatują lelki kozodoje.
         Trwa okres lęgowy lelków. Wyprowadzają 1-2 lęgi w roku.
          Lelki kozodoje odlatują do Afryki
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDziwolotek flagopióry
Caprimulgus longipennis
ikonaLelek krótkoskrzydły
Caprimulgus asiaticus
ikonaLelek krótkosterny
Caprimulgus affinis
Lelkowate
Lelkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2013-06-19, GAT-612






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.