Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Lelek kozodój, lelek
(Caprimulgus europaeus)

Lelek, lelek kozodój (Caprimulgus europaeus) to najbardziej znany przedstawiciel rodziny lelków. Charakterystyczna jest paszcza, wyjątkowo szeroka aż za oko, która jest otoczona wieńcem sztywnych szczecin. Pomaga to ptakowi łowić duże owady w powietrzu. Upierzenie pod względem miękkości, koloru i wzoru podobne do upierzenia sów. Strona grzbietowa ma kolor szarobrązowy z ciemnobrązowymi i rdzawymi plamami, strona brzuszna ma kolor rdzawy. Samiec i samica są tej samej wielkości. Ubarwienie obu płci jest takie samo. U samców występują białe plamy na końcach dwóch skrajnych sterówek. Oczy są ciemnobrązowe.

Lelek kozodój, lelek (Caprimulgus europaeus)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Lelek kozodój, lelek (Caprimulgus europaeus)
Nazwy obce
angielska: European Nightjar, Nightjar, European Nightjar
niemiecka: Ziegenmelker
czeska: Lelek lesní
francuska: Engoulevent d'Europe
hiszpańska: Chotacabras gris, chotacabras europeo
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Lelek kozodój, lelek - mapa występowania na świecieLelek kozodój, lelek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 26 cm do 28 cm
Rozpiętość skrzydeł: 55 cm.
Ciężar: do 80 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Lelkowate (Caprimulgiformes)
Rodzina: Lelki (Caprimulgidae)
Głos
Odgłos przypomina głuchy dźwięk pracującego silnika. Wydaje także odgłosy przypominające klaskanie poprzez uderzenia skrzydłami. Wystraszony woła "chra-chra". Samiec wola samicę odgłosem "krujt".
Jaja
Średnie wymiary: 31,9 mm × 22,5 mm.
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa poza północną Skandynawią, północno-zachodnia Afryka, południowo-zachodnia Azja. Zimuje w Afryce. Zamieszkuje suche lasy sosnowe w pobliżu łąk i pól, skraje lasów, czasem jest obecny w dużych parkach i sadach. W Polsce jest nieliczny.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje w kwietniu i maju, odlatuje od sierpnia do października. Jest aktywny o zmierzchu i po zachodzie słońca. Dzień spędza w ukryciu, trudny do zaobserwowania dzięki barwom ochronnym upierzenia.

Lata lekko i cicho. Potrafi zatrzymać się w powietrzu jak pustułka. Lelek lata dopiero po zachodzie słońca.

Pożywienie

Zjada duże owady takie jak ćmy i chrząszcze. Poluje na nie wieczorem i o świcie.

Rozmnażanie

Jest gatunkiem monogamicznym. Gniazduje w okresie od maja do lipca na ziemi. Samica składa w maju 2 jaja, które wysiaduje z samcem przez 16-18 dni. Jaja są składane bezpośrednio na ziemi. Po kilku dniach młode biegają, po 3 tygodniach są już samodzielne. W lipcu występuje czasem drugi lęg. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest to gatunek objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-19, GAT-612


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
lelek kozodój
   tlo-ikonatlo-ikona       

Do Polski przylatują lelki kozodoje.

    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Trwa okres lęgowy lelków. Wyprowadzają 1-2 lęgi w roku.

        tlo-ikonatlo - ikona  

Lelki kozodoje odlatują do Afryki

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.