logo




Manaty

Manaty (Manatidae) to rodzina dużych wodnych ssaków, która liczy dziś 3 gatunki w 1 rodzaju.

Wygląd

Mają wrzecionowate ciało o długości zwykle do 3 metrów. Kończyny przednie przekształcone w płetwy, tylne zredukowane. Płetwa ogonowa ustawiona poziomo. Budowa górnej wargi pomaga w wyrywaniu roślinności wodnej, która stanowi jedyny ich pokarm. Skóra jest słabo owłosiona.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Manat afrykańskiManat afrykański

Trichechus senegalensis

Manat afrykański (Trichechus senegalensis) to gatunek ssaka z rodziny manatów. Ciało wrzecionowate, szare. Kończyny przekształcone w płetwy.


Manat rzecznyManat rzeczny

Trichechus inunguis

Manat rzeczny (Trichechus inunguis) to gatunek ssaka wodnego z rodziny manatów. Kształt ciała wrzecionowaty. Skóra skąpo owłosiona. Przednie kończyny przekształcone w płetwy.


Manat, brzegowiecManat, brzegowiec

Trichechus manatus

Manat, zwany też brzegowcem jest przedstawicielem rzędu syren, żyjącym w tropikalnych wodach. Ich stada pasą się w płytkich wodach jak bydło na łące.





Występowanie i środowisko

Żyją stadnie w płytkich, tropikalnych wodach. Nie zapuszczają się na pełne morze. Zasiedlają wybrzeża Florydy, drugi gatunek zamieszkuje ujście Amazonki i Orinoko. Trzeci gatunek żyje w Afryce.

Tryb życia i zachowanie

Na lądzie są bezradne i szybko giną. Duże osobniki mogą być zanurzone nawet przez 16 minut. Manaty są łagodne, towarzyskie i powolne. Żyją w stadach pasących się na podwodnych łąkach. Dobrze znoszą niewolę, w której żyją 10 lat. Są nieodporne na obniżenie temperatury wody.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 152-180 dni. Samica rodzi zwykle 1 młode co 3-5 lat. Młode są pomarańczowe, długie na 1 m i waży do 27 kg. Po urodzeniu mogą pobierać pokarm roślinny.

Pożywienie

Zjadają glony, morską trawę, rośliny słodkowodne.

Ochrona i zagrożenia

Wszystkie trzy gatunki są zagrożone wyginięciem.




© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-133



 




Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Zoologia ssaki
Montessori - Zwierzęta
Puzzle 1000 Ssaki
Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.