Logo Media Nauka

Mara patagońska

Mara patagońska (Dolichotis patagonum) to duży gryzoń z rodziny marowatych o szarym grzbiecie i jasno ubarwionym brzuchu, przypominającym trochę zająca. Ma wydłużone tylne kończyny. Jest nieufna i płochliwa.

Mara patagońska (Dolichotis patagonum)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Mara patagońska
Nazwa łacińska
Dolichotis patagonum
Nazwy obce
angielska: Patagonian Cavy, Patagonian Hare, Patagonian Mara
niemiecka: Große Pampashase, Große Mara
czeska: Mara stepní
francuska: Mara
hiszpańska: Mara O Liebre Patagónica
Pierwsze opisanie gatunku
(Zimmermann, 1780)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mara patagońska - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 69 cm do 75 cm
Długość ogona: 5 cm
Ciężar: od 9 kg do 16 kg
Maksymalna długość życia
15 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Marowate (Caviidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje otwarte, trawiaste, suche tereny lub zarośla południowej Argentyny. (Ameryka Południowa).

Tryb życia i zachowanie

Porusza się skokami. Jest aktywna w dzień. Kopie nory. Żyje w niewielkich grupach. Jest to bardzo płochliwe zwierzę. Nie unika słońca nawet w najbardziej gorące dni.

Morfologia i anatomia

Osiąga do 70 cm długości ciała i ciężar 9 -16 kg.

Pożywienie

Zjada zielone części roślin, głównie trawę.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 90-93 dni. Samica rodzi 2-5 młodych w pełni rozwiniętych o masie 400-450 g. Laktacja trwa 2-3 miesiące. Mary patagońskie łączą się w pary na całe życie. Samiec nie toleruje w pobliżu swojej partnerki żadnych samców. Nie pozwala im się zbliżyć do swojej samicy na odległość bliższą niż 30 m.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Potoczna nazwa mary patagońskiej brzmi zając pampasowy, z uwagi na podobieństwo tych dwóch zwierząt.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-22, GAT-84





© Media Nauka 2008-2018 r.