Kawiowate

Kawiowate (Caviidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 22 gatunki. W Polsce na wolności nie żyją gatunki z tej rodziny ssaków. Kopalne szczątki pochodzą z miocenu.

Wygląd

Są to duże gryzonie o krępej budowie ciała i masie zwykle od 300 g do 1 kg, kapibara osiąga 70 kg masy ciała. Mają stale rosnące zęby. Część gatunków posiada dość długie kończyny.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Kapibara wielkaKapibara wielka

Hydrochoerus hydrochaeris

Kapibara wielka to największy na świecie z gryzoni, żyjący w stadach na podmokłych terenach Ameryki Południowej, nieporadny na lądzie, sprawny w wodzie. Kapibara jest największym gryzoniem świata.


Kawia brazylijskaKawia brazylijska

Cavia aperea

Aperea (Cavia aperea) to gatunek gryzonia z rodziny marowatych, spokrewniony ze świnką morską. Ssak ten występuje na dużym obszarze Ameryki Południowej.


Kawia domowaKawia domowa

Cavia porcellus

Świnka morska, inaczej kawia domowa, to dość często hodowany w naszych domach gryzoń z rodziny marowatych. Dzikie świnki morskie mają barwę szarą lub brunatne. Hodowane świnki morskie mają zwykle białe, czarne i pomarańczowe plamy.


Kawia większaKawia większa

Cavia magna

Kawia większa (Cavia magna) to gatunek ssaka z rodziny kawiowatych. Futro ciemnobrązowe, jaśniejsze od spodu. Głowa dość duża, sylwetka krępa.


Mara patagońskaMara patagońska

Dolichotis patagonum

Mara patagońska to duży gryzoń z rodziny marowatych, przypominającym trochę zająca, żyjący w Argentynie. Ma wydłużone tylne kończyny. Jest nieufna i płochliwa.


Moko skalnyMoko skalny

Kerodon rupestris

Moko skalny, moko (Kerodon rupestris) to gatunek ssaka z rodziny marowatych, zbliżony wyglądem do świnki morskiej, choć jest od niej większy. nie posiada ogona. Ubarwienie z wierzchu szarawe.





Inne gatunki

  • kawia lśniąca (Cavia fulgida)
  • kawia gujańska (Cavia guianae)
  • kawia pośrednia (Cavia intermedia)
  • kawia pampasowa (Cavia pamparum)
  • kawia górska (Cavia tschudii)
  • mara solniskowa (Dolichotis salinicola)
  • pseudokawia żółtozębna (Galea flavidens)
  • pseudokawia samotna (Galea monasteriensis)
  • pseudokawia łasicowata (Galea musteloides)
  • pseudokawia brazylijska (Galea spixii)
  • kapibara mała (Hydrochoerus isthmius)
  • moko zwinny (Kerodon acrobata)
  • kawiaczka górska (Microcavia australis)
  • kawiaczka andyjska (Microcavia niata)
  • kawiaczka skalna (Microcavia shiptoni)
  • kawiaczka właściwa (Microcavia typus)

Występowanie i środowisko

Można je spotkać w Ameryce Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Są to zwierzęta prowadzące naziemny tryb życia, kopiące nory. Żyją w koloniach. Są aktywne głównie w nocy. Niektóre mary mają długie kończyny i potrafią bardzo szybko biegać.

Rozmnażanie

Samica rodzi w jednym miocie od 1 do 4 zaawansowanych w rozwoju miocie. Potomstwo kilku par może przebywać w jednej norze. W kryjówce potomstwo pozostaje przez około 4 miesiące.

Pożywienie

Ich pokarm stanowią zielone części roślin.

Ciekawostki

Powszechnie trzymana w domach dla przyjemności jest świnka morska.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-31
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-27



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.