Logo Serwisu Media Nauka


Świnka morska (Cavia porcellus)

Świnka morska (Cavia porcellus) to niewielki ssak z rodziny marowatych, często hodowany w domach. Dzikie świnki morskie mają barwę szarą lub brunatne. Hodowane świnki morskie mają zwykle białe, czarne i pomarańczowe plamy. Świnka morska nie ma ogona.

Świnka morska (Cavia porcellus)
© Wojciech Kusiak - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Świnka morska (Cavia porcellus)
Nazwy obce
angielska: Guinea pig, cavy
niemiecka: Hausmeerschweinchen
czeska: Morče domácí
francuska: Cochon d'Inde
hiszpańska: Conejillo de Indias, cobayo, cobaya, acure, curí, cuye, cuilo, cuis, cuyo, cuy
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 22 cm do 35 cm
Ciężar: do 700 g
Maksymalna długość życia
8 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Marowate (Caviidae)

Występowanie i środowisko

Pochodzi z Brazylii, Paragwaju i Peru.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny tryb życia. Potrafi kopać nory. Nie potrafi wspinać się na drzewa. Żyje w koloniach. Jest aktywna za dnia i w nocy.

Pożywienie

Jada pokarm roślinny. Potrafi się obyć bez wody.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 60-70 dni, po której samica rodzi zwykle 3 młode, dość samodzielne. Mogą od razu przyjmować pokarm stały. Karmione są mlekiem matki przez 2 tygodnie. Samice stają się dojrzałe płciowo po 6-8 tygodniach, samce po 2-3 miesiącach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NE

Gatunek ten nie został jeszcze przypisany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.

Ciekawostki

Świnka morska została udomowiona przez Inków. Była hodowana dla mięsa. W Europie jest trzymana dla celów laboratoryjnych i rozrywkowych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-03-25, ART-GAT387




Polecamy