Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Maskonur zwyczajny, maskonur
(Fratercula arctica)

Maskonur zwyczajny (Fratercula arctica) to przedstawiciel rodziny alk, pieknie ubarwiony. Samica i samiec są podobnie upierzone. W szacie godowej czarne są wierzch głowy, obroża na szyi, wierzch ciała. Białe są boki głowy, gardło i strona brzuszna. Charakterystyczny dla maskonura jest bocznie spłaszczony, szeroki i krótki dziób, ciemny u nasady z żółtą obwódką i pomarańczowy na końcu, z żółtymi pasami. Nogi są jasnopomarańczowe. Nad i pod okiem są małe niebieskie płytki. Poza okresem godowym dziób nie jest tak jaskrawy, a czerń szarzeje.

Maskonur zwyczajny, maskonur (Fratercula arctica)
© Wolfgang Kruck - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Maskonur zwyczajny, maskonur (Fratercula arctica)
Nazwy obce
angielska: Atlantic Puffin, Puffin
niemiecka: Papageitaucher
czeska: Papuchalk bělobradý
francuska: Macareux moine
hiszpańska: Frailecillo atlántico, frailecillo común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Maskonur zwyczajny, maskonur - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 32 cm do 35 cm
Ciężar: od 300 g do 650 g
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Alki (Alcidae)
Głos
Odzywa się głównie z nory niskim, chrapliwym głosem.

Występowanie i środowisko

Występuje w okolicy wybrzeży Ameryki Północnej, na Grenlandii, Islandii, Wyspach Owczych, na Spitsbergenie, Nowej Ziemi, Skandynawii, W Breatnii i Wielkiej Brytanii. Zamieszkuje płaskie lub skaliste morskie wybrzeża, wyspy pokryte glebą, gdzie można kopać nory. Poza lęgami przebywa na pełnym morzu. Kilka razy obserwowany w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Poluje na ryby, nurkując pod wodą. Pływa przy pomocy skrzydeł, nogami steruje. Koczuje.Dobrze i szybko lata, choć nie jest zwrotny podczas lotu, gdyż steruje w powietrzu nogami.

Pożywienie

Podstawę diety stanowią ryby. Dietę uzupełnia morskimi bezkręgowcami.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach. Ptak ten kopie głębokie nory. Raz w roku samica składa jedno jajo. Pisklęta są półgniazdownikami. Po wykluciu się są pokryte puchem, jednak rodzice karmią je przez kilka tygodni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-17, GAT-732








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.