Maskonur złotoczuby

Maskonur złotoczuby (Fratercula cirrhata) to gatunek ptaka z rodziny alk o czarnym upierzeniu poza białą częścią głowy i złotym czubem, który sięga na kark. Nogi czerwone. Dziób u nasady zielonożółty, dalej czerwono-pomarańczowy, spłaszczony bocznie. Wokół oka widoczna jest czerwona otoczka.


Maskonur złotoczuby(Fratercula cirrhata)
© prochym - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje od wybrzeży zachodniej części Azji do wschodniej części Ameryki Północnej. Zimę spędza na pełnym morzu.

Tryb życia i zachowanie

Lubi towarzystwo i zakłada duże kolonie. Nurkuje za pokarmem do 30 s. Lubi nisko latać nad powierzchnią wody.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 38-40 cm.

Pożywienie

Maskonur złotoczuby poluje na ryby, kałamarnice, ośmiornice, kraby, meduzy. Zjada także zooplankton.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na skalistych wybrzeżach, w norach i skalnych szczelinach. Samica składa tylko jedno jajo, które wraz z samcem wysiaduje przez 40-53 dni. Młode staje się samodzielne po 45-55 dniach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-01, GAT-2636




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.