Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Mazurek (Passer montanus)

Mazurek (Passer montanus) to pospolity w Polsce ptak często mylony z wróblem. Jest od niego nieco mniejszy. Oba ptaki ubarwione są tak samo. Mazurek ma dużo mniejszą plamkę na podbródku niż u wróbla i ma ciemne plamki na policzkach. Samica i samiec są tej samej wielkości.

Mazurek (Passer montanus)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Mazurek (Passer montanus)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Tree Sparrow, Tree Sparrow, EurasianTree Sparrow
niemiecka: Feldsperling
czeska: Vrabec polní
francuska: Moineau friquet
hiszpańska: gorrión molinero
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Mazurek - mapa występowania na świecieMazurek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 10 cm do 12 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 20 cm do 22 cm.
Ciężar: do 24 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Wróble, wróblowate (Passeridae)
Głos
Głos ma cichy i miękki, terkoczący "tek-tek tek" lub dźwięczny "cwit". Śpiewa rytmicznie, ćwierkając.
Jaja
Średnie wymiary: 19,2 mm × 14,2 mm, w Polsce: 19,8 mm × 14,4 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Gniazduje w Europie, Azji. Introdukowany na niewielkim obszarze Ameryki Północnej i Australii. Szczególnie upodobał sobie nizinne tereny rolnicze. Mazurki z północy odbywają sezonowe wędrówki. Mazurek mniej niż wróbel jest związany z ludźmi. Mniej jest go w miastach. Zasiedla skraje pól i lasów, wsie, parki, aleje, ogrody. W Polsce do bardzo pospolity ptak.

Tryb życia i zachowanie

Przebywa w grupach. Jest to gatunek osiadły, część prowadzi koczowniczy tryb życia.Lot mazurka jest falisty.

Pożywienie

Owady i inne bezkręgowce, nasiona, pączki roślin, owoce.

Rozmnażanie

Mazurek jest monogamiczny. Gniazduje w dziuplach, szczelinach skalnych, zakamarkach budynków, lubi budki lęgowe. Jaja składa od połowy kwietnia do sierpnia 2-3 razy w roku. W jednym lęgu jest 4-5 jasnych, nakrapianych jaj. Jaja wysiaduje samiec i samica przez 11-14 dni. Pisklęta po 13-15 dniach wylatują z gniazda.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten nie jest objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2011-11-11, ART-GAT99


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
mazurek
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona    Trwa okres lęgowy u mazurka. Samica wyprowadza do 3 lęgów w roku.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy