Wróble, wróblowate

Wróble, wróblowate (Passeridae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 4 rodzaje i 36 gatunków. W Polsce żyją 4 gatunki z tej rodziny ptaków, ale tylko dwa są pospolite: mazurek i wróbel zwyczajny.

Wygląd

Mają krępy tułów, dużą i okrągłą głowę, krótki dziób. Upierzenie brązowo-szare, czasem z domieszką czarnego. Śnieżki są jasnobrązowe z domieszką koloru białego.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


MazurekMazurek PL Lęgowy Liczny

Passer montanus

Mazurek (Passer montanus) to pospolity w Polsce ptak często mylony z wróblem. Jest od niego nieco mniejszy. Oba ptaki ubarwione są tak samo. Mazurek ma dużo mniejszą plamkę na podbródku niż u wróbla i ma ciemne plamki na policzkach.


Śnieżka zwyczajnaŚnieżka zwyczajna PL - obserwacje dawne

Montifringilla nivalis

Śnieżka zwyczajna (Montifringilla nivalis) to gatunek ptaka należący do rodziny wróbli. Ma szarą głowę z czarną plamą pod dziobem. Ciało od spodu jest białawe, wierzch brunatny. To największy wróbel Europy.


Wróbel, wróbel domowy, wróbel zwyczajnyWróbel, wróbel domowy, wróbel zwyczajny PL Lęgowy Bardzo liczny

Passer domesticus

Wróbel to pospolity i liczny w Polsce ptak podobny do mazurka. To nieodłączny towarzysz człowieka. Występuje tutaj wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma szary wierzch głowy, kark, pokrywy uszne, boki głowy - kasztanowatobrązowe.





Inne gatunki

  • Śnieżka czarnoskrzydła (Montifringilla adamsi)
  • Śnieżka płowa (Montifringilla blanfordi)
  • Śnieżka rdzawoszyja (Montifringilla ruficollis)
  • Wróbel czarnogłowy (Passer melanurus)
  • Wróbel pustynny (Passer simplex)
  • Wróbel skalny (Petronia petronia)
  • Wróbel białobrewy (Petronia superciliaris)

Występowanie i środowisko

Występują w Afryce i Eurazji, wprowadzony przez człowieka w Australii, Nowej Zelandii i Ameryce. Zamieszkuje lasy, zarośla, wrzosowiska, parki, ogrody, obrzeża pól, nadbrzeżne zarośla, także miasta i wsie, śnieżki żyją w strefie alpejskiej.

Tryb życia i zachowanie

Wróble dobrze się czują w towarzystwie człowieka, nie stronią od ludzkich osiedli, gdzie znajdują pożywienie i schronienie. Wróble często są zwierzętami stadnymi. Część wróbli żyjących w miastach nie oddala się od miejsca urodzenia dalej niż na 1,5 km.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Budują kuliste, duże gniazda z trawy. Gniazdują także w dziuplach, skalnych szczelinach, budynkach, niektóre śnieżki gniazdują w norach. Nierzadko gniazdują gromadnie. Samica składa 3-7 jaj. Długość jaj: 1,8-2,2 cm. Pisklęta są gniazdownikami.

Pożywienie

Żywią się nasionami i owadami. Pisklęta są karmione owadami. Wróble właściwe (rodzaj Passer) zjadają głównie ziarna, szczególnie zbóż. Wróbel zwyczajny zjada odpadki, głównie okruchy chleba, które znajduje w ludzkich osiedlach.

Ochrona i zagrożenia

Wróble nie są zagrożone wyginięciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-49


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Mazurek
       

Trwa okres lęgowy u mazurka. Samica wyprowadza do 3 lęgów w roku.

ukryj/pokaż
Wróbel, wróbel domowy, wróbel zwyczajny
      

Trwa okres lęgowy u wróbla. Samica wyprowadza do 3 lęgów w roku.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.