Logo Media Nauka

Facebook

Wróbel skalny (Petronia petronia)
© J.C.Salvadores - stock.adobe.com

Wróbel skalny

Wróbel skalny (Petronia petronia) to gatunek ptaka z rodziny wróblowatych. Upierzenie szarobrunatne, pstre z wierzchu. Spód jest białawy. Nad okiem biegnie brunatna brew. Na gardle widoczna żółta plamka.

Występowanie i środowisko PL

Wróbel skalny występuje w południowej części Europy, Azji i w północnych rejonach Afryki. Preferuje tereny górskie i skaliste.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Czasem koczuje.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 16 cm, a ciężar ciała 35 g.

Pożywienie

Poluje na owady. Zjada też nasiona.

Rozmnażanie

Gnieździ się w szczelinach skalnych. Lęgi wyprowadza w maju i czerwcu (2 lęgi). Samica znosi 3-5 jaj i wysiaduje je sama przez 14 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-12, GAT-3229


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Wróbel skalny wyprowadza dwa lęgi.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaWróbel białobrewy
Petronia superciliaris
Wróble, wróblowate
Wróble, wróblowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.