Logo Media Nauka
PL

Śnieżka zwyczajna

Śnieżka zwyczajna (Montifringilla nivalis) to gatunek ptaka należący do rodziny wróbli. Ma szarą głowę z czarną plamą pod dziobem. Ciało od spodu jest białawe, wierzch brunatny. Ogon jest czarny, kuper także. Na zewnętrznych chorągiewkach skrajnych sterówek występują białe obszary. Białe skrzydła są zakończone czarnym akcentem.

Śnieżka zwyczajna (Montifringilla nivalis)
© marcobarone - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Śnieżka zwyczajna
Nazwa łacińska
Montifringilla nivalis
Nazwy obce
angielska: White-winged Snowfinch
niemiecka: Schneefink
czeska: Pěnkavák sněžný
francuska: Niverolle alpine
hiszpańska: Gorrión alpino, gorrión nival
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 16 cm do 19 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 34 cm do 38 cm.
Wymiar ochronny
3 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Wróble, wróblowate (Passeridae)

Występowanie i środowisko

To ptak wysokogórski. W Europie śnieżkę można spotkać w Pirenejach, Alpach, Apeninach, a także w Grecji. W Polsce odnotowano zaledwie kilka przypadków na początku XX wieku.

Tryb życia i zachowanie

Po ziemi porusza się skokami. To ptak towarzyski. Zimą pojawia się w pobliżu górskich schronisk.

Morfologia i anatomia

Osiąga 16-19 cm długości ciała, 34-38 cm rozpiętości skrzydeł i ciężar 30-57 g.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w szczelinach skalnych, w wyłomach w murach. Jest monogamiczna. Samica znosi 4-6 jaj. Okres inkubacji trwa dwa tygodnie.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Wymiar ochronny dla tego gatunku to 3 cm.

Ciekawostki

Śnieżka zwyczajna jest największym wróblem Europy.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-13, GAT-3234





© Media Nauka 2008-2018 r.