Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Modraszek semiargus
(Polyommatus semiargus)

Modraszek semiargus (Polyommatus semiargus) to motyl z rodziny modraszkowatych o pięknych, błękitnych z fioletowym odcieniem skrzydłach samców i brunatnych samic. Strzępina jest biała. Skrzydła od spodu są szarawe z czarnymi plamkami.

Modraszek semiargus (Polyommatus semiargus)
© Almgren - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Modraszek semiargus (Polyommatus semiargus)
Nazwy obce
angielska: Mazarine blue
niemiecka: Rotklee-Bläuling
francuska: Azuré des anthyllides
Pierwsze opisanie gatunku
(Rottemburg, 1777)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Modraszek semiargus - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Rozpiętość skrzydeł: od 28 mm do 34 mm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Motyle (Lepidoptera)
Rodzina: Modraszkowate (Lycaenidae)

Występowanie i środowisko

Motyl ten jest spotykany na terenie całego kraju, ale nie jest zbyt liczny. Występuje w Europie i Azji oraz w północnej części Afryki. Preferuje zielone tereny otwarte, leśne polany, murawy kserotermiczne i inne obszary.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu od końca maja do końca lipca. Zimuje postać gąsienicy.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi od 28 do 34 mm.

Pożywienie

Gąsienice żerują na koniczynie, rzadziej na innych bobowatych. Młode larwy zaczynają żerować od kwiatostanów.

Rozmnażanie

Występuje tylko jedno pokolenie w ciągu roku.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Rozwój gąsienic związany jest z mrówkami hurtnicami i gmachówkami.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-12-02, GAT-4327


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
modraszek semiargus
    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Okres lotu motyla o nazwie modraszek semiargus

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.