Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Mrównik, prosię ziemne
(Orycteropus afer)

Mrównik, prosię ziemne (Orycteropus afer) to ssak z rodziny mrównikowatych o masywnej sylwetce, mocno wydłużonej głowie. Pysk przypomina ryjek. Ma robakowaty język, okrągłe nozdrza, bardzo długie uszy, zawijające się w pionowe rurki. Ma silnie umięśniony ogon. Ciało pokryte grubą, różowawą skórą, rzadko owłosioną szczecinowatym włosiem w kolorze szarym lub szaro-żółta. Mrównik ma doskonały węch.

Mrównik, prosię ziemne (Orycteropus afer)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Mrównik, prosię ziemne (Orycteropus afer)
Nazwy obce
angielska: Aardvark, Antbear
niemiecka: Erdferkel
czeska: Hrabáč
francuska: Oryctérope
hiszpańska: Cerdo hormiguero
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mrównik, prosię ziemne - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 100 cm do 160 cm
Długość ogona: 60 cm
Ciężar: od 50 kg do 70 kg
Maksymalna długość życia
10 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Mrówniki (Tubulidentata)
Rodzina: Mrównikowate (Orycteropidae)

Występowanie i środowisko

Afryka na południe od Sahary. Zasiedla tereny otwarte, stepy, półpustynie, zarośla. Jest tam, gdzie są obecne na danym terenie mrówki i termity.

Tryb życia i zachowanie

Potrafi bardzo szybko wykopać norę. Jest aktywny nocą. Dzień przesypia w swojej norze. Porusza się powoli, ale potrafi szybko biegać.

Morfologia i anatomia

Zęby nie mają korzeni ani szkliwa. Stale rosną. Kończyny przednie mają po cztery palce, tylne są pięciopalczaste. Palce są zakończone dużymi pazurami.

Pożywienie

Owady i ich larwy, przede wszystkim mrówki i termity oraz szarańczaki. Jest bardzo żarłoczny. Przy jednym mrowisku przebywa tak długo aż się naje do syta. Potrafi zjeść jednej nocy aż 1,5-2 kg mrówek.

Rozmnażanie

Samica rodzi 1 lub 2 młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest obiektem polowań przez człowieka ze względu na smaczne mięso.

Ciekawostki

Mrównik jest jedynym przedstawicielem rzędu mrówników.

Ma najbardziej rozwinięty aparat węchowy pośród wszystkich ssaków.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-05, GAT-281








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.