PL

Niestrzęp głogowiec

Niestrzęp głogowiec (Aporia crataegi) to dość pospolity w Europie i Azji motyl z rodziny bielinkowatych o pięknych, białych skrzydłach z wyraźnym, czarnym żyłkowaniem. Samica jest trochę większa od samca. Ma też nieco grubszy odwłok. Czułki są długie, czarne. Czarne są też odnóża i oczy złożone.


Niestrzęp głogowiec(Aporia crataegi)
© M.R. Swadzba - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Motyl ten występuje w północnej części Afryki, w Europie oraz w Azji aż po Japonię. Gatunek ten nie występuje w Anglii. W Polsce występuje na terenie całego kraju. Pionowy zasięg występowania to 500-2000 m n.p.m. W Polsce motyl ten jest rzadko spotykany. Preferuje nasłonecznione tereny porośnięte krzewami, pola uprawne, sady.

Tryb życia i zachowanie

Zimuje postać gąsienicy z zwiniętych liściach. Niepokojona gąsienica opuszcza się na nitce przędzy. Jest to motyl o dziennej aktywności.

Pożywienie

Roślinami żywicielkami są głóg i bardzo często liście drzew owocowych.

Rozmnażanie

W ciągu roku pojawia się jedno pokolenie. Samica składa jaja koloru jasnożółtego od spodu liści. Gąsienice początkowo żerują w oprzędzie. Po przezimowaniu gąsienice żerują pojedynczo. Przepoczwarzenie następuje po 2-5 tygodniach na źdźbłach traw. Okres rozwoju trwa 10 miesięcy, razem z zimowaniem.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

W dawnych czasach motyl ten był postrachem sadowników.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-26, GAT-868

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Niestrzęp głogowiec
         

Obserwujemy postać dorosłą niestrzępa głogowca.

  

Obserwujemy postać larwalną niestrzępa głogowca.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.