Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Szlaczkoń sylwetnik (Colias crocea)

Szlaczkoń sylwetnik (Colias crocea) to gatunek motyla z rodziny bielinkowatych o żółtych skrzydłach i o dość dużej zmienności ubarwienia. Zaznaczony jest silny dymorfizm płciowy. Samiec jest żółtopomarańczowy z wierzchu i ma czarne obrzeże skrzydeł. Na przednich skrzydłach występuje czarna plama. Na skrzydłach tylnej pary występuje pomarańczowa plama. Jest jaśniejszy od spodu. Samica ma białawe skrzydła lub żółtozielonkawe, a plamy są mniej intensywne. Można pomylić ten gatunek z rzadkimi u nas szlaczkoniem erate i szlaczkoniem szafrańcem. Gąsienica jest zielona, ma na boku białą linię z żółtymi i pomarańczowymi plamkami.

Szlaczkoń sylwetnik (Colias crocea)
© Child of nature - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Szlaczkoń sylwetnik (Colias crocea)
Nazwy obce
niemiecka: Postillon
francuska: Souci
Pierwsze opisanie gatunku
(Fourcroy, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Szlaczkoń sylwetnik - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Rozpiętość skrzydeł: od 42 mm do 48 mm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Motyle (Lepidoptera)
Rodzina: Bielinkowate (Pieridae)

Występowanie i środowisko

Motyl ten występuje na terenie całego kraju z różną liczebnością, często występuje pospolicie. Jest obecny w północnej części Afryki, w Azji Mniejszej i prawie całej Europie. Preferuje otwarte tereny, czyli łąki, pastwiska, tereny ruderalne.

Tryb życia i zachowanie

Gatunek ten odbywa dalekie wędrówki. Wczesną wiosną pojawiają się u nas osobniki z południa Europy. Szlaczkoń sylwetnik nie jest w stanie przeżyć u nas zimy w żadnym stadium. Osobniki dorosłe odlatują z Polski przed zimą na południe. Okres lotu w Polsce trwa od maja do czerwca i od października do listopada. Ma szybki lot i nie jest łatwy w obserwacji.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi od 42 do 48 mm.

Pożywienie

Gąsienica żeruje na różnych roślinach bobowatych.

Rozmnażanie

Występują u nas 2, rzadko trzy pokolenia.

Ochrona i zagrożenia

Nie jest to gatunek zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-02, ART-GAT1204


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
szlaczkoń sylwetnik
    tlo-ikonatlo-ikona   tlo-ikonatlo-ikona Okres lotu szlaczkonia sylwetnika w Polsce.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy