Nornik bury

Nornik bury (Microtus agrestis) to ssak z rodziny chomikowatych. Ciało pokryte futerkiem szaro-brązowym z wierzchu i srebrzystym od strony brzusznej. Ma małe oczy. To szkodnik upraw. Nornik ten jest jednocześnie jednym z najliczniejszych ssaków w Europie. Jest podobny do nornika północnego. Oba gatunki można odróżnić od siebie jedynie po uzębieniu.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Obszar występowania nornika burego to północna i środkowa Europa oraz północna Azja, aż po Chiny. Zamieszkuje pola i łąki, miejsca wilgotne. Występuje na terenie całej Polski. W Tatrach występuje do wysokości 1650 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny głownie w nocy, choć w dzień także. Kopie nory i buduje gniazda naziemne w gęstwinie. Spędza większość dnia w norach. Nie zapada w sen zimowy. Przemieszcza się cały czas pod osłoną roślinności, stąd jest trudny w obserwacji. Zimą porusza się w tunelach pod śniegiem.

Morfologia i anatomia

Osiąga rozmiar do 18,5 cm długości ciała, z czego na ogon przypada 2,5-5 cm. Uszy są owłosione i małe.

Pożywienie

Zjada zielone części roślin oraz owady. Rzadziej zjada bulwy, korzenie i jagody, pąki drzew i korę w zimie. Dietę uzupełnia mchem i grzybami.

Rozmnażanie

Wyprowadza 3-4 mioty w roku. Samica po ciąży trwającej 18-20 dni rodzi 4-7 nagich i ślepych młodych. Samica karmi młode przez 12 dni. Po 3-4 tygodniach młode są zdolne do rozrodu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To ważny składnik diety naszych drapieżników takich jak lis, łasica, sowy, ptaki drapieżne. Roznosi pchły i kleszcze. To bardzo liczny gatunek.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Trwa okres godowy u nornika burego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaNornik zwyczajny
Microtus arvalis
ikonaNornik darniowy
Microtus subterraneus
ikonaNornik tatrzański
Microtus tatricus
ikonaNornik północny
Microtus oeconomus
ikonaNornik wąskogłowy
Microtus gregalis
Chomikowate
Chomikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

© medianauka.pl, 2013-01-09, GAT-289
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-01




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.