Nornik bury

Nornik bury (Microtus agrestis) to ssak z rodziny chomikowatych. Ciało pokryte futerkiem szaro-brązowym z wierzchu i srebrzystym od strony brzusznej. Ma małe oczy. To szkodnik upraw. Nornik ten jest jednocześnie jednym z najliczniejszych ssaków w Europie. Jest podobny do nornika północnego. Oba gatunki można odróżnić od siebie jedynie po uzębieniu.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Nornik bury (Microtus agrestis)

© mite - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Obszar występowania nornika burego to północna i środkowa Europa oraz północna Azja, aż po Chiny. Zamieszkuje pola i łąki, miejsca wilgotne. Występuje na terenie całej Polski. W Tatrach występuje do wysokości 1650 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny głownie w nocy, choć w dzień także. Kopie nory i buduje gniazda naziemne w gęstwinie. Spędza większość dnia w norach. Nie zapada w sen zimowy. Przemieszcza się cały czas pod osłoną roślinności, stąd jest trudny w obserwacji. Zimą porusza się w tunelach pod śniegiem.

Morfologia i anatomia

Osiąga rozmiar do 18,5 cm długości ciała, z czego na ogon przypada 2,5-5 cm. Uszy są owłosione i małe.

Pożywienie

Zjada zielone części roślin oraz owady. Rzadziej zjada bulwy, korzenie i jagody, pąki drzew i korę w zimie. Dietę uzupełnia mchem i grzybami.

Rozmnażanie

Wyprowadza 3-4 mioty w roku. Samica po ciąży trwającej 18-20 dni rodzi 4-7 nagich i ślepych młodych. Samica karmi młode przez 12 dni. Po 3-4 tygodniach młode są zdolne do rozrodu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To ważny składnik diety naszych drapieżników takich jak lis, łasica, sowy, ptaki drapieżne. Roznosi pchły i kleszcze. To bardzo liczny gatunek.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Trwa okres godowy u nornika burego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa – Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Alfred Brehm – Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

© medianauka.pl, 2013-01-09, GAT-289
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-01




©® Media Nauka 2008-2023 r.