Logo Media Nauka

Facebook

Nornik zwyczajny, polnik (Microtus arvalis)
© Peter Eggermann - Fotolia.com

Nornik zwyczajny, polnik

Nornik zwyczajny, polnik, nornik polny (Microtus arvalis) to gryzoń z rodziny nornikowatych, jeden z najliczniejszych europejskich ssaków i wielki ogrodowy szkodnik. Ma krępą budowę ciała, owłosione uszy, małe oczy, krótki ogon. Ubarwienie szarobrązowe z wierzchu i białawe od spodu. Zdarzają się osobniki czarne. Jest podobny do nornika północnego. Gatunki te różnią się od siebie uzębieniem.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w Europie i Azji po Mongolię. W Polsce występuje na terenie całego kraju. Lubi miejsca otwarte, wilgotne łąki, skraje zalesień, zręby, ugory.

Tryb życia i zachowanie

To zwierze o aktywności dobowej z maksimum przypadającym na świt i zmierzch, choć zimą jest aktywny za dnia. Kopie nory i to w nich spędza większość czasu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 9-12,5 cm oraz ogona od 3 do 5 cm, a ciężar ciała 18-40 g.

Pożywienie

Zjada głównie zielone części roślin, bulwy i korzenie, jagody, zjada także korę.

Rozmnażanie

Rozród odbywa się od marca do września. Po ciąży trwającej 18-21 dni samica rodzi 3-8 nagich i ślepych młodych. W ciągu roku występuje nawet 10 miotów. Młode są dojrzałe płciowo już po 40-140 dniach życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To bardzo liczny ssak, nie wymaga ochrony.

Ciekawostki

Nornik zwyczajny jest podstawą diety lisa, łasicy i wielu drapieżnych ptaków, sów.

To nasz najliczniejszy ssak.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-04, GAT-3901


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Okres rozrodu nornika zwyczajnego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ssaków

ikonaNornik bury
Microtus agrestis
Nornikowate
Nornikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.