Nornik tatrzański

Nornik tatrzański, darniówka tatrzańska (Microtus tatricus) to rzadki gryzoń z rodziny chomikowatych, bardzo podobny do nornika darniowego, ale zdecydowanie większy od niego. Futerko brązowoszare z wierzchu, szare od spodu. Ogon również jasny od spodu. Uszy i oczy małe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

To endemit Karpat. Ssak ten występuje w Europie tylko w Tatrach (Polska, Słowacja) i w Karpatach na Ukrainie i w Rumunii.

Tryb życia i zachowanie

Większość czasu spędza pod ziemią. To ssak aktywny najczęściej w nocy. Nie zapada w sen zimowy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 11,5-16,5 cm, w tym ogon mierzy 3,3-4,8 cm długości. Ciężar ciała wynosi 13-36 g.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Samica rodzi od 2 do 4 młodych. Młode są nagie i ślepe. Prawdopodobnie w ciągu roku wyprowadza tylko jeden miot.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaNornik zwyczajny
Microtus arvalis
ikonaNornik bury
Microtus agrestis
ikonaNornik darniowy
Microtus subterraneus
ikonaNornik północny
Microtus oeconomus
ikonaNornik wąskogłowy
Microtus gregalis
Chomikowate
Chomikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0

© medianauka.pl, 2022-05-08, GAT-622723




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.