Nornik północny

Nornik północny (Microtus oeconomus) to gatunek ptaka z rodziny chomikowatych, u nas występujący pospolicie. Jest bardzo podobny do nornika burego. Sylwetka krępa, głowa dość mała, oczy również. Sierść szarobrunatna, spód szarawy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ma szeroki zasięg występowania na półkuli północnej. Zasiedla północną część Europy, Azji i Ameryki Północnej (Alaska). Występuje w lasach, na polach, łąkach, w miejscach wilgotnych. W Polsce obecny na terenie całego kraju poza terenami górskimi.

Tryb życia i zachowanie

Gryzoń ten jest aktywny cała dobę. Nie zapada w sen zimowy. Kopie nory. Długość życia wynosi około roku, w niewoli dłużej.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 8-15 cm, z czego na ogon przypada 3-6 cm. Ciężar ciała wynosi 20-74 g.

Pożywienie

Zjada pokarm wyłącznie pochodzenia roślinnego. Gromadzi zapasy na zimę (korzonki).

Rozmnażanie

Okres rozrodczy przypada na kwiecień-październik. W tym czasie na świat przychodzą młode w 3-4 miotach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To szkodnik upraw leśnych.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Okres rozrodczy nornika północnego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaNornik zwyczajny
Microtus arvalis
ikonaNornik bury
Microtus agrestis
ikonaNornik darniowy
Microtus subterraneus
ikonaNornik tatrzański
Microtus tatricus
ikonaNornik wąskogłowy
Microtus gregalis
Chomikowate
Chomikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

© medianauka.pl, 2022-05-08, GAT-3899




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.