Logo Serwisu Media Nauka


Nosorożec indyjski (Rhinoceros unicornis)

Nosorożec indyjski (Rhinoceros unicornis) to ssak z rodziny nosorożców. Ma bardzo grubą skórę z charakterystycznymi fałdami. Nosorożec wygląda, jakby miał na sobie pancerz. Włosy tylko w okolicach uszu i ogona.

Nosorożec indyjski (Rhinoceros unicornis)
© Pavel Cheiko - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Nosorożec indyjski (Rhinoceros unicornis)
Nazwy obce
angielska: Indian Rhinoceros, Greater One-horned Rhino, Great Indian Rhinoceros
niemiecka: Panzernashorn, Indisches Panzernashorn, Indisches Nashorn
czeska: Nosorožec indický, nosorožec pancéřový
francuska: Rhinocéros unicorne de l'Inde
hiszpańska: Rinoceronte Unicornio Índico
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nosorożec indyjski - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 200 cm do 400 cm
Długość ogona: 75 cm
Ciężar: od 1500 kg do 2000 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Nieparzystokopytne (Perissodactyla)
Rodzina: Nosorożce (Rhinocerotidae)

Występowanie i środowisko

Nepal i północno-wschodnie Indie. Zwykle blisko zbiorników wody.

Tryb życia i zachowanie

Żyje samotnie. Atakuje tylko gdy jest ranny lub ma młode. Lubi kąpiele wodne i błotne. Żeruje rano i wieczorem.

Pożywienie

Liście i gałęzie.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 19 miesięcy. Samica rodzi zwykle jedno młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Gdy atakuje nie używa rogu, tylko dolnych kłów.

W Chinach róg tego nosorożca, krew i mocz były uważane za magiczne środki medyczne. Był z tego powodu zabijany.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-01-13, ART-GAT316




Polecamy