Logo Media Nauka

Facebook

Nurnik aleucki (Cepphus columba)
© Tarpan - stock.adobe.com

Nurnik aleucki

Nurnik aleucki (Cepphus columba) to ptak z rodziny alk. Brak dymorfizmu płciowego. Nogi czerwone. W szacie letniej upierzenie ciemnobrązowe do czarnego z białą plamą na skrzydłach. W szacie zimowej upierzenie białe z brunatnym, prążkowanym wierzchem, brunatno-białymi skrzydłami, brunatnym zakończeniem ogona.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje od wschodnich wybrzeży Azji od Japonii i Kamczatki do zachodnich wybrzeży Ameryki Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 30-37 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 58 cm, a ciężar ciała 450-550 g.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-15, GAT-2638




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaNurnik zwyczajny
Cepphus grylle
Alki
Alki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Mark Brazil - Birds of Japan, ISBN 978-1-4729-1386-9, HELM 2016

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.