Logo Media Nauka

PL

Nurnik zwyczajny

Nurnik zwyczajny, nurnik (Cepphus grylle) to ptak z rodziny alk. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej upierzenie jest czarne poza białą plamą na skrzydle. W szacie spoczynkowej spód ciała jest biały, wierzch szary z ciemniejszymi plamami. Dziób dość długi, ciemny. Nogi czerwone.

Nurnik zwyczajny (Cepphus grylle)
© Erni - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Zasiedla skaliste wybrzeża w okresie lęgów na Morzu Arktycznym, w północnej części Atlantyku i Pacyfiku, a na otwartym morzu w pozostałym czasie. W Polsce pojawia się podczas przelotów oraz jako ptak zimujący na Bałtyku.

Tryb życia i zachowanie

Świetnie nurkuje. W Polsce występuje w okresie od końca września do czerwca.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 33-38 cm, rozpiętość skrzydeł 47-59 cm, a ciężar 350-620 g.

Pożywienie

Poluje na ryby i bezkręgowce morskie.

Rozmnażanie

Gnieździ się kolonijnie lub pojedynczo w skalnych szczelinach. Samica znosi zwykle 2 jaja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-23, GAT-2637

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Nurnik zwyczajny
  

Okres występowania nurnika w Polsce.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAlczyk
Alle alle
ikonaAlka
Alca torda
ikonaAlka olbrzymia
Pinguinus impennis †
ikonaMaskonur złotoczuby
Fratercula cirrhata
ikonaMorzyk krótkodzioby
Brachyramphus brevirostris
ikonaNurek
Cerorhinca monocerata
ikonaNurzyk polarny
Uria lomvia




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.