Opuchlak truskawkowiec

Opuchlak truskawcowiec (Otiorhynchus sulcatus) to gatunek chrząszcza z rodziny ryjkowcowatych. Całe ciało ma szarobrązowy kolor z deseniem na pokrywach skrzydłowych. Ryjek jest dość krótki.

Zdjęcia – galeria

Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Brak danych.

Tryb życia i zachowanie

Owady te żerują głównie w nocy na pędach i liściach truskawek, a także innych roślinach, głównie szklarniowych.

Morfologia i anatomia

Osiąga 10 mm długości ciała. Oczy złożone, czarne, usytuowane po bokach głowy.

Pożywienie

To chrząszcz roślinożerny. Upodobał sobie pędy i liście truskawek.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Pokrewne gatunki owadów

ikonaKornik drukarz
Ips typographus
ikonaSłonik żołędziowiec
Curculio glandium
ikona
Rhinusa neta
ikona
Tachyerges salicis
ikona
Tychius quinquepunctatus
ikona
Cycloderes pilosulus
ikona
Hypera adspersa
ikona
Rhinoncus leucostigma
ikona
Sitona macularius
ikonaSłonik orzechowiec
Curculio nucum
ikonaSmolik sosnowiec
Pissodes pini
Ryjkowcowate
Ryjkowcowate

Zobacz inne gatunki z tej rodziny.

Największy chrząszcz na świecie

Największy chrząszcz na świecie

Jaki chrząszcz jest uznawany za największego na świecie? Gdzie żyje i czy odbiega znacznie rozmiarami od krajowych gatunków?

Czy w Polsce można jeszcze odkryć nowe gatunki zwierząt?

Czy w Polsce można jeszcze odkryć nowe gatunki zwierząt?

Można się spotkać z przekonaniem, że w świecie zwierząt w Polsce wszystko już zostało zbadane. Czy rzeczywiście?

Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.


© medianauka.pl, 2017-08-19, GAT-1380




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.