PL

Wołek zbożowy

Wołek zbożowy (Sitophilus granarius) to gatunek chrząszcza z rodziny ryjkowcowatych. Pancerz jest mocny, gruby, żółtobrunatny lub ciemnobrunatny, z rowkowanymi pokrywami. Ryjek dobrze widoczny, zakończony aparatem gryzącym. Larwa jest biaława, ma ciemną głowę, nie posiada odnóży.


Wołek zbożowy(Sitophilus granarius)
© Sergey Kohl - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

To gatunek synantropijny. U nas obecny na terenie całego kraju.

Tryb życia i zachowanie

Wołek zbożowy nie lata. To owad o nocnej aktywności.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość od 2 do 5 mm. Chrząszcz ten ma zredukowane skrzydła.

Pożywienie

Wołki zbożowe zjadają ziarno i produkty mączne.

Rozmnażanie

Samica składa jedno jajo w ziarnie zboża, wygryzając wcześniej otwór. Po złożeniu jaja samica zasklepia otwór. Larwa wylęga się po 8-10 dniach. Przepoczwarzenie również następuje w ziarnie.

Ochrona i zagrożenia

To poważny szkodnik zbóż, szczególnie pszenicy, żyta i jęczmienia. Jest też szkodnikiem mącznym.

Ciekawostki

Obniżona wilgotność zboża obniża rozwój larw. Wołek zbożowy niszczy ziarna, ale także wylinki i odchody powodują gnicie produktów i nadaje stęchły zapach.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-29, GAT-1378




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.