Logo Media Nauka

Orlik grubodzioby (Aquila clanga)
© Vera Kuttelvaserova - stock.adobe.com

Orlik grubodzioby

Orlik grubodzioby (Aquila clanga) to gatunek ptaka szponiastego z rodziny jastrzębiowatych, podobny do orlika krzykliwego. Ma szerokie skrzydła. Upierzenie ciemne.

Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz w Afryce. W Polce występuje na Podlasiu w Dolinie Biebrzy. Występuje na terenach podmokłych.

Tryb życia i zachowanie

Możliwość obserwacji od marca do października, wyjątkowo także zimą.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 55-65 cm, w tym ogona do 25 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 135-165 cm, a ciężar ciała 1,1-1,2 kg.

Pożywienie

Poluje na gryzonie, płazy, także ryby, pisklęta. Zjada także padlinę.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewie. Okres lęgowy trwa od kwietnia do maja. Samica składa 1-2 jaja, których wysiadywanie trwa 42-44 dni. Przezywa tylko pierwsze z wyklutych piskląt.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce ochronie ścisłej. Ochronie podlegają też miejsca rozrodu - 200 m od gniazda przez cały rok i 500 m w okresie od 1 marca do 31 sierpnia.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-26, GAT-2272

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Orlik grubodzioby
    

W Polsce występuje orlik grubodzioby.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaOrlik krzykliwy
Aquila pomarina
ikonaOrzeł cesarski
Aquila heliaca
ikonaOrzeł czarny
Aquila verreauxii
ikonaOrzeł przedni
Aquila chrysaetos
ikonaOrzeł stepowy
Aquila nipalensis
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.