Logo Media Nauka

Orlik krzykliwy (Aquila pomarina)
© gebut - Fotolia.com

Orlik krzykliwy

Orlik krzykliwy (Aquila pomarina) to gatunek drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych. Ma krępą sylwetkę. Skrzydła mają końce palczaste, ogon zaokrąglony. Dziób niezbyt duży z okrągłymi nozdrzami. Upierzenie ciemnobrązowe. Jest bardzo podobny do orlika grubodziobego.

Występowanie i środowisko PL

Najczęściej spotykany w lasach. W Polsce spotykany częściej na wschodzie kraju.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. W kraju można go obserwować w okresie od kwietnia do początku października. Potem odlatuje do Afryki, by tam spędzić zimę. Wydaje w locie odgłos przeciągłego gwizdu.

Morfologia i anatomia

Orlik krzykliwy osiąga długość ciała 55-65 cm i rozpiętość skrzydeł 143-168 cm.

Pożywienie

Poluje na niewielkie ssaki, płazy, rzadziej ptaki i owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewie.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To nasz najliczniejszy orzeł.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-31, GAT-6094

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Orlik krzykliwy
     

Okres występowania w Polsce orlika krzykliwego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaOrlik grubodzioby
Aquila clanga
ikonaOrzeł cesarski
Aquila heliaca
ikonaOrzeł czarny
Aquila verreauxii
ikonaOrzeł przedni
Aquila chrysaetos
ikonaOrzeł stepowy
Aquila nipalensis
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.