PL

Osa dachowa

Osa dachowa (Paravespula germanica) to błonkówka z rodziny osowatych, podobna do osy pospolitej, od której jest nieco większa. Osa dachowa ma na nadustku rysunek złożony z trzech czarnych kropek (bardzo rzadko z jednej) a skronie są żółte. Ciało czarne z żółtymi pasami i wzorami, pokryte włoskami.


Osa dachowa (Paravespula germanica)
© als - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Osa dachowa występuje w Europie, Azji i Afryce (północne obszary). U nas wszędzie jest pospolita. Występuje w lasach, ogrodach i na otwartych terenach. Gatunek introdukowano w Ameryce Północnej i Australii.

Tryb życia i zachowanie

Zimuje tylko zapłodniona samica. Wszystkie inne osobniki giną. Okres lotu osobników dorosłych od kwietnia do października. Jeżeli owady te są niepokojone w pobliżu gniazda, stają się niezwykle agresywne.

Morfologia i anatomia

Robotnice osiągają długość ciała 11-14 mm, królowa dorasta do 18 mm.

Pożywienie

To drapieżnik polujący na inne owady, najczęściej pszczoły i mrówki. Zjada też dojrzałe owoce, sok z drzew, nektar kwiatowy i pyłek.

Rozmnażanie

Osa dachowa zakłada gniazda w ziemi, najczęściej w norach gryzoni, w budynkach, dziuplach. Gniazda os dachowych są szare. W jednym gnieździe może zamieszkać nawet 3000 os.

Ochrona i zagrożenia

To bardzo pospolita osa w Polsce.

Ciekawostki

Użądlenie osy dachowej jest mniej bolesne od użądlenia pszczoły miodnej. Jej jad może jednak wywołać silne reakcje alergiczne, prowadzące nawet do śmierci człowieka.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-30, GAT-1530

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
osa dachowa
     

Okres lotu osy dachowej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.