Logo Media Nauka

Szerszeń europejski (Vespa crabro)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Szerszeń europejski

Szerszeń europejski (Vespa crabro) to największa osa, żyjąca w Europie. Ma charakterystyczne żółto-czarne ubarwienie. Część głowy i przedtułów jest czerwonawy. Skrzydła są błoniaste, przeźroczyste, podczas spoczynku złożone wzdłuż ciała, przez co sprawiają wrażenie bardzo wąskich. Szerszeń ma duże oczy złożone, dość grube czułki i masywne żuwaczki. To owad o wyraźnym dymorfizmie płciowym.

Długość: 25-35 mm (królowe), 21-28 mm (samce) 18-24 mm (samice robotnice)

Występowanie i środowisko PL

Szerszeń występuje w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Owady te można spotkać w okolicy spróchniałych drzew z dziuplami, ludzkich osiedli.

Tryb życia i zachowanie

Szerszenie są aktywny za dnia. Owad ten prowadzi społeczny tryb życia. Gniazdo szerszenia jest duże i masywne, o średnicy nawet 30-50 cm i wysokości 60 cm, zbudowane z masy papierowej, powstającej ze spróchniałego drzewa i śliny owadów. Buduje je w dziuplach na ogół dębów, szczelinach skalnych, domkach dla ptaków, w ludzkich zabudowaniach, zdarza się także że gniazdo wisi bezpośrednio pod gałęzią drzewa. Szerszenie gniazdo budują przez cały sezon. Ich plastry mają komórki skierowane w dół. Początek gniazdu daje zawsze królowa. Gdy wylęgają się robotnice, przejmują rolę budowniczych gniazda. W gnieździe może się znaleźć nawet 1000 osobników.

Zimę przeżywa tylko królowa. Stara się przetrwać mrozy w dziuplach spróchniałych drzew.

Owady, które zakładają gniazda w pobliżu ludzkich osiedli, czasem przylatują do światła w nocy.

Pożywienie

Dorosłe owady żywią się sokami owoców i drzew oraz upolowanymi owadami. Larwy żywią się owadami. Aby spijać soki drzew, szerszenie nacinają korę pnia.

Rozmnażanie

Jaja składa królowa, każde w osobnej komorze. Z początku sama dba o jaja i o larwy. Gdy pojawia się pierwsze potomstwo (samice), opiekę nad jajami i larwami sprawują już tylko robotnice. Samce pojawiają się jesienią. Kopulują z królową i zaraz potem giną.

Ochrona i zagrożenia

Nie jest to gatunek zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Powszechnie się uważa, że użądlenie szerszenia jest niebezpieczne dla życia człowieka. Jego jad nie jest jednak groźniejszy od jadu pszczoły miodnej. Jednak gdy człowiek jest uczulony na jad, użądlenie może stwarzać zagrożenie dla życia.

Szerszenie czasem napadają na pszczoły miodne i zabijają je w pasiece.

Do szerszenia bardzo podobna jest osa średnia. Różni się od niego tym, że nie występuje tu barwa czerwona.

Zdjęcia - galeria

Filmy


© medianauka.pl, 2015-02-02, GAT-688

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Szerszeń europejski
     

Okres lotu szerszenia.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki owadów

ikonaBolica kolconoga
Odynerus spinipes
ikonaKlecanka polna
Polistes nimpha
ikonaOsa dachowa
Paravespula germanica
ikonaOsa pospolita
Vespula vulgaris
ikonaOsa rudawa
Vespula rufa
ikonaOsa saksońska
Dolichovespula saxonica
ikonaOsa średnia
Dolichovespula media
Osowate
Osowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.