Ostrolot ciemny

Ostrolot ciemny (Artamus cyanopterus) to ptak z rodziny ostrolotów. Upierzenie brązowawe, skrzydła i ogon ciemniejsze z białymi pręgami. Dziób mocny, niebieskoszary u nasady, czarny na końcu. Między okiem a nasadą dzioba występuje czarna plama.


Ostrolot ciemny(Artamus cyanopterus)
© phototrip.cz - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej i wschodniej części Australii oraz na Tasmanii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-23, GAT-13285




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.