Logo Media Nauka

Ostrolot palmowy

Ostrolot palmowy (Artamus fuscus) to gatunek ptaka z rodziny ostrolotów. Upierzenie na grzbiecie i gardle jest łupkowoszare, reszta jest jaśniejsza. Dziób ma niebieską barwę. Skrzydła są ostro zakończone i sięgają w złożeniu końca ogona.

Ostrolot palmowy (Artamus fuscus)
© Anna Shkuratova - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Ostrolot palmowy występuje w południowej części Azji od Himalajów po Kambodżę i Sri Lankę. Preferuje otwarte tereny porośnięte palmami lub innymi wysokimi drzewami.

Tryb życia i zachowanie

To świetny lotnik, przypominający w locie jaskółkę. Często porusza ogonem w górę i dół. Upolowanego owada ptak zjada w spoczynku na drzewie. Ostrolot palmowy spotykany jest samotnie lub w małych grupach. Migruje lokalnie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 20 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, przede wszystkim na motyle.

Rozmnażanie

Rozród odbywa w małych grupach od kwietnia do maja. Gniazdo w postaci otwartej czarki zbudowane jest niedbale z patyków, korzeni i traw wysoko na drzewie.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-07, GAT-13277

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Ostrolot palmowy
          

Okres lęgowy ostrolota palmowego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaOstrolot ciemny
Artamus cyanopterus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.