Logo Serwisu Media Nauka

Pancernik włochaty
(Chaetophractus villosus)

Pancernik włochaty, pancernik szczeciniasty (Chaetophractus villosus) to ssak z rodziny pancerników o charakterystycznym wyglądzie z ośmioma rzędami ruchomych płytek (tarcz kostnych) w środkowej części ciała, w części ramieniowej z 5-ciu rzędów, w części krzyżowej 10-11 rzędów. Pancernik włochaty ma najbardziej obfite owłosienie ze wszystkich pancerników. Ma także stosunkowo duże uszy. Kończyny, brzuch oraz ciało między tarczkami pokryte włosiem w kolorze białym lub jasnobrązowym.

Pancernik włochaty (Chaetophractus villosus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Pancernik włochaty (Chaetophractus villosus)
Nazwy obce
angielska: Large Hairy Armadillo
niemiecka: Braunborsten-Gürteltier, Braunhaar-Gürteltier
czeska: Pásovec štětinatý
francuska: Grand tatou velu
hiszpańska: Peludo
Pierwsze opisanie gatunku
(Desmarest, 1804)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pancernik włochaty - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 30 cm do 40 cm
Długość ogona: 15 cm
Ciężar: do 4.5 kg
Maksymalna długość życia
15 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Szczerbaki (Edentata)
Rodzina: Pancerniki (Dasypodidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje słabo zadrzewione sawanny Boliwii, Chile, Argentyny i Urugwaju.

Tryb życia i zachowanie

Kopie nory za pomocą kończyn oraz brzegu pancerza. Jest aktywny nocą. W dzień odpoczywa w ukryciu. Żyje samotnie. Gdy jest wystraszony, zwija się w kłębek.

Pożywienie

Owady i ich larwy. Także części roślin i małe węże, pisklęta i jaja ptaków.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na wrzesień. Ciąża trwa 2 miesiące. Samica rodzi zwykle 2 ślepe i nagie młode z miękkimi tarczkami pancerza. Młode otwierają oczy po 23-24 dniach. Po miesiącu opuszczają gniazdo, a po trzech osiągają rozmiary dorosłych osobników.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ludzie polują na ten gatunek pancernika ze względu na smaczne mięso.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-04-23, GAT-119




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.