Logo Media Nauka

Bolita, pancernik kulowaty

Bolita, pancernik kulowaty (Tolypeutes tricinctus) to ssak, którego ciało, w tym głowa i ogon, okryte jest grubym pancerzem, rozciągającym się na boki. Pancerz składa się z części przedniej i tylnej, a między nimi znajdują się 3 rzędy ruchomych płytek. Spód ciała jest owłosiony. Bolita potrafi zwinąć się w kulę.

Bolita, pancernik kulowaty (Tolypeutes tricinctus)
© ? belizar - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Bolita zamieszkuje Amerykę Południową. Występuje w Brazylii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała od 35 cm do 45 cm. Ogon ma długość do 9 cm.

Pożywienie

Pancernik kulowaty żywi się owadami, zjada też rośliny.

Rozmnażanie

Samica rodzi jedno młode w miocie.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Gdy bolita czuje się zagrożona, potrafi zwinąć się w regularną kulę, pokrytą w całości pancerzem.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-11, GAT-343


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaPancernik włochaty
Chaetophractus villosus
ikonaPeba, pancernik długoogonowy
Dasypus novemcinctus

Wiadomości

Obcy są wśród nas! We wrocławskim zoo przyszedł na świat „cudak”.

Obcy są wśród nas! We wrocławskim zoo przyszedł na świat „cudak”.

Bolita południowy to zwierzę, które wzbudza ogromną ciekawość w świecie biologów, bo wciąż jest mało znane. Z wyglądu przypomina trochę Spocka ze „Star Trek” ze względu na uszy oraz palce układające się w charakterystyczny gest kosmicznego bohatera. I ten wygląd „obcego” odzwierciedla niezwykłe cechy tego zagrożonego gatunku pochodzącego z Ameryki Południowej.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.