Puklerznik sześciopaskowy

Puklerznik sześciopaskowy (Euphractus sexcinctus) to gatunek ssaka z rodziny pancernikowatych. Dawna jego nazwa to pancernik białowłosy. Ciało pokryte płytkami, które na grzbiecie stanowią 6 rzędów i są ruchome. Brzuch nie jest pokryty pancerzem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje lasy, sawannę oraz stepy w Ameryce Południowej od Surinamu po Urugwaj.

Tryb życia i zachowanie

To zwierzę o nocnej aktywności. Kopie nory. W chwili zagrożenia płasko przylega do podłoża wbijając pazury w ziemię, chroniąc miękkie części ciała.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40 cm, ogon dodatkowo mierzy 20-27 cm długości. Ciężar ciała wynosi około 5 kg. Zęby rosną stale. Nie mają szkliwa. Ma siekacze w odróżnieniu do innych pancerników.

Pożywienie

Poluje na owady. Zjada też pokarm pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 2 miesiące. W miocie 1-2(3) młode.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso puklerznika jest uznawane za przysmak.

Puklerznik tak szybko potrafi się zakopać, że człowiekowi z łopatą trudno go prześcignąć w kopaniu.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Euphractus s. boliviae, (Thomas, 1907)
  • Euphractus s. flavimanus, (Desmarest, 1804)
  • Euphractus s. setosus, (Wied-Neuwied, 1826)
  • Euphractus s. sexcinctus, (Linnaeus, 1758)
  • Euphractus s. tucumanus, (Thomas, 1907)

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaBolita beazylijska
Tolypeutes tricinctus
ikonaPancernik dziewięciopaskowy
Dasypus novemcinctus
ikonaWłosopuklerznik kosmaty
Chaetophractus villosus
Pancernikowate
Pancernikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Hanna i Antoni Gucwińscy - Zoologia Tom I Ssaki Część I Leksykon popularnonaukowy., ISBN 83-88988-01-8, Albatros 2003

© medianauka.pl, 2022-07-09, GAT-3860




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.