Logo Serwisu Media Nauka


Peba, pancernik długoogonowy, tatusja (Dasypus novemcinctus)

Peba, pancernik długoogonowy, tatusja (Dasypus novemcinctus) to ssak z rodziny pancerników. Ciało pokryte jest pancerzem, przednia i tylna część są sztywne, środkowa zbudowana z rzędu 9-ciu tarczek. Od spodu rzadkie futerko. Wydłużona głowa oraz ogon są również opancerzone. Peba ma małe oczy i długie uszy.

Peba, pancernik długoogonowy, tatusja (Dasypus novemcinctus)
© hakoar - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Peba, pancernik długoogonowy, tatusja (Dasypus novemcinctus)
Nazwy obce
angielska: Nine-banded Armadillo, Common Long-nosed Armadillo
niemiecka: Neunbinden-Gürteltier
czeska: Pásovec devítipásý
francuska: Tatou à neuf bandes, tatou commun
hiszpańska: Cachicamo, Tatú
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Peba, pancernik długoogonowy, tatusja - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 40 cm do 50 cm
Długość ogona: 40 cm
Ciężar: do 6 kg
Podgatunki
Wyróżniamy 6 podgatunków tego pancernika.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Szczerbaki (Edentata)
Rodzina: Pancerniki (Dasypodidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa oraz południowa część Ameryki Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Kopie nory. Żyje w małych grupach.

Pożywienie

Stawonogi, drobne kręgowce, jadowite węże.

Rozmnażanie

Występuje zjawisko przedłużonej ciąży (niedługo po zapłodnieniu zarodek przestaje się na pewien czas rozwijać). Po 260 dniach od zapłodnienia samica rodzi 4 młode jednej płci.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Samica zawsze rodzi młode tej samej płci.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-01-14, ART-GAT318




Polecamy