Logo Serwisu Media Nauka

Pancerniki (Dasypodidae)

Pancerniki (Dasypodidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 20 gatunków w 9 rodzajach. W Polsce nie mamy przedstawicieli pancerników. Ich mięso jest jadalne.

Wygląd

Są to zwierzęta, które mają na grzbiecie szereg tarczek kostnych okrytych warstwą rogową. Przypomina to pancerz, którym zwierze jest okryte. Grzbiet jest skąpo owłosiony, stron brzuszna jest owłosiona i nie posiada tarczek.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Bolita, pancernik kulowatyBolita, pancernik kulowaty (Tolypeutes tricinctus)

Bolita, nazywany także pancernikiem kulowatym, to szczerbak, który potrafi zwinąć się w prawie idealną kulę.


Pancernik włochatyPancernik włochaty (Chaetophractus villosus)

Pancernik włochaty, zwany też szczeciniastym, to ssak z rodziny pancerników o charakterystycznym wyglądzie. Pancernik włochaty ma najbardziej obfite owłosienie ze wszystkich pancerników.


Peba, pancernik długoogonowy, tatusjaPeba, pancernik długoogonowy, tatusja (Dasypus novemcinctus)

Peba, którą nazywamy też pancernikiem długoogonowym lub tatusją, to szczerbak, który ma ciało pokryte pancerzem, ma dość długi ogon i długie uszy.


Nazwa rodziny
Pancerniki (Dasypodidae)
Występowanie
Ameryka Północna, Środkowa i Ameryka Południowa.
Liczba gatunków na świecie
20
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Szczerbaki (Edentata)
Rodzina: Pancerniki (Dasypodidae)
Długość ciała
Długość głowy i tułowia: od 125 mm, ogona 25 mm do 180 cm. Masa ciała: od 80 g do 60 kg.
Najmniejszy gatunek
Pancernik karłowaty, mysz pancerna (Chlamyphorus truncatus)
Największy gatunek
Pancernik olbrzymi (Priodontes maximus)

Inne gatunki

  • Pichiciago (Burmeisteria retusa)
  • Kabassu (Cabassous unicinctus)
  • Pancernik karłowaty, mysz pancerna (Chlamyphorus truncatus)
  • Pancernik białowłosy (Euphractus sexcinctus)
  • Pancernik olbrzymi (Priodontes maximus)
  • Pancernik mały (Zaedyus pichi)

Występowanie i środowisko

Żyją w Ameryce Południowej i Północnej. Zajmują jałowe tereny, sawanny, półpustynie i pustynie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą nocny tryb życia i większość czasu spędzają w głębokich tunelach, które same kopią. Dni spędzają zwinięte w kłębek.

Morfologia i anatomia

Temperatura ciała zmienna. Zęby trzonowe nie mają korzeni i szkliwa. Stale rosną.

Rozmnażanie

Ciąża jest przedłużona. U niektórych samic stwierdzono nawet 12 embrionów tej samej płci.

Pożywienie

Większość odżywia się owadami (głównie mrówkami i termitami), ale zjadają też bezkręgowce i małe kręgowce. Dietę uzupełniają pokarmem pochodzenia roślinnego.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Wbrew pozorom pancerz nie jest skuteczną ochroną przed drapieżnikami. Pancerniki zatem ratują się głównie ucieczką lub błyskawicznym zagrzebaniem się w ziemi.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-61



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.