logo

Pardwa górska

Pardwa górska (Lagopus muta) to ptak z rodziny kurowatych, niegdyś zaliczany do głuszcowatych, nieco większy od kuropatwy. Samica różni się od samca tym, że róża nad okiem samicy jest nieco mniejsza. U samców w upierzeniu godowym tułów jest ciemny, szyja i wole są czarne, spód i opierzone nogi są białe. Ogon jest czarny, skrzydła są białe przez cały rok. Samica ma bardziej brunatne upierzenie. Jesienią samiec ma szare upierzenie z czarno-białymi plamami. Zimą upierzenie jest białe poza czarnymi sterówkami i u samców czarną pręgą w okolicy oczu.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Pardwę górską można spotkać wysoko w górach, poza granicą lasu, a także na dalekiej północy w tundrze. Występuje na dalekiej północy w Europie, Azji i Ameryce Północnej, w górach w Pirenejach i Alpach. Szczątki kopalne znajdowane także na terenie naszego kraju.

Tryb życia i zachowanie

Pardwy doskonale zlewają się z tłem. W obliczu zagrożenia zrywają się nagle z furkotem w powietrze.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny, latem zjada także małe bezkręgowce. Z roślin są to pączki, kwiatostany, pędy, jagody, inne owoce roślin wysokogórskich.

Rozmnażanie

Gniazduje bezpośrednio na ziemi. Samica składa w małym dołku w maju lub czerwcu 6-9 jaj, które sama wysiaduje przez 20-24 dni. Młode wychodzą z gniazda jeszcze w dniu wyklucia. Rodzice wodzą je aż do jesieni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Lokalnie pardwa górska jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Szczególnie dotyczy to populacji żyjących w górach, gdzie w warunkach zimowych ptaki te są często płoszone przez narciarzy. To jest w tym okresie spory wysiłek energetyczny, który trudno zrekompensować ubogim, górskim pożywieniem roślinnym.

Ciekawostki

Pardwa górska potrafi wykopać w śniegu tunele noclegowe o długości nawet 1 m. Potrafi z lotu także wbić się w grubą warstwę śniegu i tam zagrzebać się na noc. Ptaki te doskonale wykorzystują właściwości izolacyjne śniegu.


© medianauka.pl, 2013-11-24, GAT-645




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPardwa mszarna
Lagopus lagopus
Bażantowate
Bażantowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?






Polecamy w naszym sklepie

Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.