Logo Media Nauka

Pardwa mszarna (Lagopus lagopus)
© belov3097 - stock.adobe.com

Pardwa mszarna

Pardwa mszarna (Lagopus lagopus) to ptak z rodziny głuszcowatych. W szacie zimowej ma białe upierzenie. W upierzeniu wiosennym samce mają głowę, szyję i wierzch brązowy, w letnim upierzenie jest jasnobrązowe, prążkowane poza białym skrzydłem i jest wówczas podobny do samicy. Nad okiem czerwona róża.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony w Azji i Ameryce Północnej. Jest związany głównie z tundrą, bagnami, torfowiskami, brzozowymi lasami. Gatunek ten występował kiedyś w Polsce. Ostatnie pewne doniesienia dotyczą XIX wieku.

Tryb życia i zachowanie

Lot jest charakterystyczny dla kuraków z częścią ślizgu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40 cm.

Rozmnażanie

Samce tokują, głównie w nocy.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-23, GAT-2413


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCieciornik
Bonasa umbellus
ikonaCietrzew
Lyrurus tetrix
ikonaGłuszec
Tetrao urogallus
ikonaJarząbek
Bonasa bonasia
ikonaPardwa górska
Lagopus muta
ikonaPreriokur bażanci
Tympanuchus phasianellus
Głuszcowate
Głuszcowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.