logo

Pardwa mszarna

Pardwa mszarna (Lagopus lagopus) to ptak z rodziny kurowatych, niegdyś zaliczany do głuszcowatych. W szacie zimowej ma białe upierzenie. W upierzeniu wiosennym samce mają głowę, szyję i wierzch brązowy, w letnim upierzenie jest jasnobrązowe, prążkowane poza białym skrzydłem i jest wówczas podobny do samicy. Nad okiem czerwona róża.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony w Azji i Ameryce Północnej. Jest związany głównie z tundrą, bagnami, torfowiskami, brzozowymi lasami. Gatunek ten występował kiedyś w Polsce. Ostatnie pewne doniesienia dotyczą XIX wieku.

Tryb życia i zachowanie

Lot jest charakterystyczny dla kuraków z częścią ślizgu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40 cm.

Rozmnażanie

Samce tokują, głównie w nocy.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-23, GAT-2413




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPardwa górska
Lagopus muta
Bażantowate
Bażantowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?






Polecamy w naszym sklepie

kolorowe skarpetki góra lodowa
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek sowy
Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.