Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Pełzacz leśny
(Certhia familiaris)

Pełzacz leśny (Certhia familiaris) to rodzimy, niewielki przedstawiciel pełzaczy. Jest mniejszy od wróbla. Wierzch ciała jest brązowawy, spód biały, kuper ma rdzawy kolor. Nad okiem występuje biała pręga. Dziób, zagięty w dół, jest nieco krótszy niż u pełzacza ogrodowego, a pazur na tylnym palcu jest u niego nieco dłuższy. Palce nóg są długie, z zakrzywionymi pazurkami. W ogonie ma zaostrzone sterówki ze sztywną stosiną, co ułatwia mu poruszanie się w górę pnia.

Pełzacz leśny (Certhia familiaris)
© S.R.Miller - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pełzacz leśny (Certhia familiaris)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Treecreeper
niemiecka: Waldbaumläufer
czeska: Šoupálek dlouhoprstý
francuska: Grimpereau des bois
hiszpańska: Agateador norteño
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pełzacz leśny - mapa występowania na świeciePełzacz leśny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 12 cm do 13 cm
Długość ogona: 6 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 17 cm do 21 cm.
Ciężar: od 8 g do 11 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pełzacze (Certhiidae)
Głos
Jest to melodyjny śpiew.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje na dużym obszarze Europy i Azji. W Polsce występuje na terenie całego kraju. Zasiedla wyłącznie lasy różnych typów, także te monokulturowe.

Tryb życia i zachowanie

Jest to gatunek osiadły i koczujący. W porze lęgów występują parami lub pojedynczo. Poza okresem rozrodczym tylko w nocy tworzy skupiska. Zimą towarzyszy innym wróblowym.

W poszukiwaniu pokarmu pełzacz leśny wspina się po pniu otaczając go po spiralnym torze ku górze. Gdy ptak osiągnie odpowiednią wysokość, zlatuje niżej i zaczyna wędrówkę od nowa.

Pożywienie

Podstawą diety są owady i pajęczaki znajdowane na pniu drzew. Rzadziej zjada porosty i małe nasiona.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Gniazdo zakłada w pęknięciach pnia, szczelinach drzew, rzadziej w skrzynkach lęgowych o specjalnej konstrukcji. Samica składa od końca marca do czerwca od 3 do 7 jaj. Wysiaduje je przez 13-15 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe przez 13-18 dni. Karmią je oboje rodzice.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-04, GAT-748


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
pełzacz leśny
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Możliwość obserwacji pełzacza lesnego w Polsce

  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      

Okres składania jaj przez samicę pełzacza leśnego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.