Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Pełzacz ogrodowy
(Certhia brachydactyla)

Pełzacz ogrodowy (Certhia brachydactyla) to niewielki ptak z długim, lekko zakrzywionym dziobem. Ma dość długi ogon. Kolorystyka upierzenia jest szarobrunatna, z jasnymi plamkami. Spód jest biały. Na skrzydłach występuje ciemne kreskowanie. Jest bardzo podobny do pełzacza leśnego. Pełzacz ogrodowy ma dłuższy dziób, nieco inny rysunek na skrzydle, odzywa się też innym głosem.

Pełzacz ogrodowy (Certhia brachydactyla)
© Omika - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pełzacz ogrodowy (Certhia brachydactyla)
Nazwy obce
angielska: Short-toed Treecreeper, Short-toed Tree-Creeper
niemiecka: Gartenbaumläufer
czeska: Šoupálek krátkoprstý
francuska: Grimpereau des jardins
hiszpańska: Agateador común
Pierwsze opisanie gatunku
Brehm, 1820
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pełzacz ogrodowy - mapa występowania na świeciePełzacz ogrodowy - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 12 cm do 13 cm
Długość ogona: 6 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 17 cm do 21 cm.
Ciężar: od 8 g do 11 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pełzacze (Certhiidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje głównie w Europie, na niewielkim obszarze w północnej części Afryki. W Polsce poza terenami wschodnimi występuje średnio licznie. Można go spotkać w lasach liściastych i mieszanych, parkach, większych zadrzewieniach.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten nie podejmuje wędrówek. Niestety nie jest odporny na mróz, stąd mroźne zimy powodują duże straty w populacji tego gatunku. W nocy ptaki te przebywają w grupie, ogrzewając się nawzajem. Za dnia ptak ten widywany jest pojedynczo. Ma zwyczaj obskakiwać pień po spiralnej ścieżce ku górze.

Pożywienie

Poluje na owady w ich różnych stadiach rozwoju. Pożywienia szuka pośród kory drzew. Zimą zjada także nasiona i fragmenty mchu.

Rozmnażanie

W ciągu roku wyprowadza dwa lęgi. Gniazdo buduje pod korą odchodzącą od pnia drzewa, czasem w szczelinach oraz dziuplach, a także w stosach drewna. Samica składa od 7 do 11 jaj, które sama wysiaduje przez 13-14 dni. Samiec bierze udział w karmieniu piskląt. Lotność młode uzyskują po 17-18 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-10, GAT-835


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
pełzacz ogrodowy
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania w Polsce pełzacza ogrodowego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.