Logo Media Nauka

Perlica czubata

Perlica czubata (Guttera pulcherani) to ptak z rodziny perlic z charakterystycznym czubem na głowie. Głowa i górna część szyi jaskrawo zabarwiona. Perełkowe, gęste, drobne plamki pokrywają tułów i krótki, skierowany do dołu ogon.

Perlica czubata (Guttera pulcherani)
© Jearu - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Perlica czubata
Nazwa łacińska
Guttera pulcherani
Nazwy obce
angielska: Crested guineafowl
niemiecka: Kräuselhauben-Perlhuhn
francuska: Pintade huppée
hiszpańska: Pintade de Pucheran
Pierwsze opisanie gatunku
(Hartlaub, 1860)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 50 cm do 60 cm
Ciężar: do 1 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Perlice (Numididae)

Występowanie i środowisko

Występuje we wschodniej części Afryki, na południe od równika. Perlica czubata zamieszkuje niskie lasy.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-05, GAT-2454





© Media Nauka 2008-2018 r.