Logo Serwisu Media Nauka


Perlica sępia (Acryllium vulturinum)

Perlica sępia (Acryllium vulturinum) to największy przedstawiciel rodziny perlic. To ptak średniej wielkości. Głowa jest mała, naga i szara, przypominająca głowę sępa. Na głowie, nieco z tyłu występuje brązowa czapeczka z puchowych piór, sięgająca otworów usznych. Oczy duże, czerwone (w odróżnieniu od innych perlic). dziób również przypomina dziób sępa. Upierzenie od nasady szyi w dół na piersi niebieskie z długimi biało-czarnymi piórami. Poza tym upierzenie ciemne z jasnymi plamkami, na skrzydłach również biały rysunek. Ogon krótki, skierowany ku ziemi. Na skoku znajduje się kilka narośli.

Perlica sępia (Acryllium vulturinum)
© guentermanaus - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Perlica sępia (Acryllium vulturinum)
Nazwy obce
angielska: Vulturine Guineafowl
niemiecka: Geierperlhuhn
czeska: Perlička supí
francuska: Pintade vulturine
hiszpańska: Pintada vulturina
Pierwsze opisanie gatunku
(Hardwicke, 1834)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Perlica sępia - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 56 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Perlice (Numididae)
Głos
Wydaje hałaśliwe okrzyki.

Występowanie i środowisko

Występuje w północno-wschodniej Afryce na trawiastych stepach pośród zarośli. Nie pokazuje się często na otwartych terenach. Preferuje gęstwiny.

Tryb życia i zachowanie

Występuje w grupach po 20-30 osobników. To hałaśliwe ptaki. Samce wobec siebie bywają bardzo agresywne. Ścigają się ze sobą w celu zademonstrowania swojej siły. Większą część dnia spędzają na poszukiwaniu na ziemi pokarmu. W nocy śpią na drzewach. Lata dobrze ale na bardzo krótkie dystanse. Nie jest wytrwała w locie.

Pożywienie

Prawdopodobnie gatunek ten nie musi pić wody. Pokarm stanowią części roślin: nasiona, bulwy i korzonki. W okresie lęgów zjadają także bezkręgowce.

Rozmnażanie

Zwyczaje lęgowe tych ptaków są słabo poznane. Prawdopodobnie są monogamiczne. Gniazdo budują na ziemi. Samica składa kilka-kilkanaście jaj i wysiaduje je sama. Pisklęta są wodzone przez samca i samicę.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To największy gatunek perlic na świecie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-03-05, ART-GAT716




Polecamy