Logo Media Nauka

Piotrosz, paszczak, ryba Świętego Piotra

Piotrosz, paszczak kowal (dawniej), ryba Świętego Piotra (Zeus faber) to gatunek ryby z rodziny piotroszowatych. Ma silnie bocznie spłaszczone, wysokie ciało. Głowa jest duża z wielkimi oczami usadowionymi wysoko. Skóra szorstka, żółtawa z jaśniejszymi smugami. Grzbiet jest ciemniejszy, brunatnozielony. Spód jest srebrzysty. Pośrodku boku znajduje się charakterystyczna duża ciemna plama w jasnej obwódce. Ma w pierwszej części kolczastą płetwę grzbietową. Kolce te są bardzo długie. Wygląd tej ryby przypomina glony unoszące się w wodzie, co umożliwia podpływanie do zdobyczy.

Piotrosz, paszczak, ryba Świętego Piotra (Zeus faber)
© Roy Pedersen - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w Atlantyku w części europejskiej, na wybrzeżach. W Bałtyku nie jest spotykany. Zwykle jest spotykany do głębokości 200 m, rzadziej na 400 m.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi pelagiczny tryb życia. Jest samotnikiem, czasem pływa w małych grupach.

Morfologia i anatomia

Ryba ta dorasta zwykle do 30 cm długości ciała. Trzon ogonowy jest zredukowany. Ryba ta może wysuwać szczęki do przodu.

Pożywienie

Poluje na drobne ryby pływające w ławicach, głowonogi.

Rozmnażanie

Jaja mają około 2 mm średnicy. Tarło odbywa się w cieplejszych wodach zimą lub na wiosnę, w pozostałych miejscach latem. Z jaj wykluwają się larwy o długości 4 mm. Z czasem zaczynają przypominać osobniki dorosłe.

DD

Ochrona i zagrożenia

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku walenia. Odławiany jest przypadkowo, głównie przy połowie sardynek. Ma smaczne mięso.

Ciekawostki

Podanie głosi,że ciemna plama na boku piotrosza to nic innego jak odcisk kciuka Świętego Piotra.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-07-02, GAT-4094


Pokrewne gatunki ryb

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.