Pójdźka (zwyczajna)

Pójdźka (Athene noctua) to bardzo nieliczny lęgowy ptak w naszym kraju. Sowa ta ma dość niewielkie rozmiary, okrągłą sylwetkę. Kolorystyka utrzymana jest w brązach z jasnymi, owalnymi plamkami, które na głowie są bardzo drobne. Spód jest jasny, grubo kreskowany na brązowo. Nad okiem z żółtą tęczówką biegnie jasna brew.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Pójdźka (zwyczajna) (Athene noctua)

© Erni - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Sowa ta występuje w Europie, Azji oraz w Afryce. Jest bardziej liczna w krajach śródziemnomorskich. W Polsce jest obecna na terenie całego kraju, najliczniej występuje w centrum i na południowym wschodzie. Preferuje tereny rolnicze, najchętniej ze skupiskami drzew, a także skraje miast i wsi.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak osiadły. Poluje w nocy i wczesnym wieczorem. Jest samotnikiem lub żyje w parach. Sowa ta nie jest odporna na mroźne zimy, stąd występują wyraźne wahania liczebności tego gatunku w Polsce. Odzywa się głównie wiosną. Głos przypomina miauczenie kota.

Morfologia i anatomia

Sowa ta osiąga rozmiary od 22 cm do 27 cm długości ciała. Rozpiętość skrzydeł wynosi od 54 do 60 cm. Waga pójdźki wynosi od 110 do 210 g.

Pożywienie

Pójdźka zjada owady, dżdżownice, gryzonie, małe ptaki oraz żaby.

Rozmnażanie

Sowa ta gniazduje w otworach wentylacyjnych budynków, na strychach, specjalnych budkach lęgowych, a także w dziuplach. Niegdyś gniazdowała wyłącznie w dziuplach. Samica od połowy kwietnia do połowy maja składa 3-5 (7) jaj. Sama wysiaduje je przez 27-28 dni. W tym czasie samiec poluje i dostarcza do gniazda pokarm. Młode stają się zdolne do lotu po 4-5 tygodniach. Samodzielność uzyskują miesiąc później.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten podlega ochronie ścisłej.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Okres występowania pójdźki w Polsce.
          Samica pójdźki składa w tym czasie jaja.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Jaką funkcję pełnią pióra wokół oczu sowy?
Czym wyróżniają się pióra wokół oczu sowy? Czy są wyjątkowe w świecie ptaków i jakie mają znaczenie? Jak się nazywają?
Sowy w Polsce
Czy w Polsce sowy występują pospolicie? Ile gatunków sów występuje w Polsce? Jak duże bywają nasze sowy i czy trudno je spotkać?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

© medianauka.pl, 2015-06-01, GAT-821




©® Media Nauka 2008-2023 r.