Logo Media Nauka
PL

Pójdźka

Pójdźka (Athene noctua) to bardzo nieliczny lęgowy ptak w naszym kraju. Sowa ta ma dość niewielkie rozmiary, okrągłą sylwetkę. Kolorystyka utrzymana jest w brązach z jasnymi, owalnymi plamkami, które na głowie są bardzo drobne. Spód jest jasny, grubo kreskowany na brązowo. Nad okiem z żółtą tęczówką biegnie jasna brew.

Pójdźka (Athene noctua)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pójdźka
Nazwa łacińska
Athene noctua
Nazwy obce
angielska: Little Owl
niemiecka: Steinkauz
czeska: Sýček obecný
francuska: Chouette chevêche
hiszpańska: Mochuelo europeo, mochuelo común
Pierwsze opisanie gatunku
(Scopoli, 1769)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pójdźka - mapa występowania na świeciePójdźka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 22 cm do 27 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 54 cm do 60 cm.
Ciężar: od 110 g do 210 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Sowy (Strigiformes)
Rodzina: Puszczykowate (Strigidae)
Głos
Odzywa się głównie wiosną. Głos przypomina miauczenie kota.

Występowanie i środowisko

Sowa ta występuje w Europie, Azji oraz w Afryce. Jest bardziej liczna w krajach śródziemnomorskich. W Polsce jest obecna na terenie całego kraju, najliczniej występuje w centrum i na południowym wschodzie. Preferuje tereny rolnicze, najchętniej ze skupiskami drzew, a także skraje miast i wsi.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak osiadły. Poluje w nocy i wczesnym wieczorem. Jest samotnikiem lub żyje w parach. Sowa ta nie jest odporna na mroźne zimy, stąd występują wyraźne wahania liczebności tego gatunku w Polsce.

Morfologia i anatomia

Sowa ta osiąga rozmiary od 22 cm do 27 cm długości ciała. Rozpiętość skrzydeł wynosi od 54 do 60 cm. Waga pójdźki wynosi od 110 do 210 g.

Pożywienie

Pójdźka zjada owady, dżdżownice, gryzonie, małe ptaki oraz żaby.

Rozmnażanie

Sowa ta gniazduje w otworach wentylacyjnych budynków, na strychach, specjalnych budkach lęgowych, a także w dziuplach. Niegdyś gniazdowała wyłącznie w dziuplach. Samica od połowy kwietnia do połowy maja składa 3-5 (7) jaj. Sama wysiaduje je przez 27-28 dni. W tym czasie samiec poluje i dostarcza do gniazda pokarm. Młode stają się zdolne do lotu po 4-5 tygodniach. Samodzielność uzyskują miesiąc później.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-01, GAT-821

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
pójdźka

Okres występowania pójdźki w Polsce.

          

Samica pójdźki składa w tym czasie jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.