logo

Pójdźka ziemna, sowa ziemna

Pójdźka ziemna, sowa ziemna (Speotyto cunicularia) to ptak z rodziny puszczykowatych o bardzo długich nogach jak na przedstawiciela tej rodziny. Upierzenie jest brązowe z jasnymi plamkami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zachodnia część Ameryki Północnej, Ameryka Środkowa i Południowa. Otwarte tereny, prerie, pola uprawne.

Tryb życia i zachowanie

Sowa ziemna poluje za dnia i o zmierzchu.

Pożywienie

Ptak ten zjada owady, drobne ssaki, gady i inne zwierzęta.

Rozmnażanie

Gniazduje w opuszczonych norach ssaków i gadów. Potrafi norę poszerzyć. Samica składa 6-9 jaj, które wysiaduje przez 28-29 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2013-06-15, GAT-601




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaUszatka krzykliwa
Asio clamator
ikonaKaktusówka
Micrathene whitneyi
ikonaPójdźka
Athene noctua
ikonaPuchacz
Bubo bubo
ikonaPuchacz mleczny
Bubo lacteus
ikonaPuszczyk
Strix aluco
ikonaPuszczyk brunatny
Strix leptogrammica
ikonaPuszczyk uralski
strix uralensis
ikonaSowa jarzębata
Surnia ulula
Puszczykowate
Puszczykowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.