Puchówka orientalna

Puchówka orientalna (Phodilus badius) to gatunek sowy z rodziny płomykówek. Ptak ten ma bardzo charakterystyczną, kanciastą szlarę z wyraźnymi pionowymi elementami w kolorze czarnym. Upierzenie z wierzchu żółtordzawe, jasne od spodu. Na całym ciele znajdują się ciemne i małe plamki.


Puchówka orientalna(Phodilus badius)
© kamonrat - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w południowej części Azji i na wyspach Indonezji. Występuje w lasach.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten prowadzi nocny tryb życia.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-02, GAT-2781




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.