logo

Puchówka orientalna

Puchówka orientalna (Phodilus badius) to gatunek sowy z rodziny płomykówek. Ptak ten ma bardzo charakterystyczną, kanciastą szlarę z wyraźnymi pionowymi elementami w kolorze czarnym. Upierzenie z wierzchu żółtordzawe, jasne od spodu. Na całym ciele znajdują się ciemne i małe plamki.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w południowej części Azji i na wyspach Indonezji. Występuje w lasach.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten prowadzi nocny tryb życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-02-02, GAT-2781




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPłomykówka
Tyto alba
Płomykówki
Płomykówki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kubek sowy
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.