Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Płomykówka
(Tyto alba)

Płomykówka (Tyto alba) to ptak z rodziny płomykówek. Brak dymorfizmu płciowego. Szlara ma kształt serca, jest rdzawa wokół oczu, reszta biała. Grzbiet jest szarobrązowy, kropkowany, lotki i sterówki w poprzeczne, jasnobrązowe i brunatne paski. Samiec i samica są tej samej wielkości. Oczy mają brązowoczarny kolor, dziób jest żółtoszary i niebieskawy.

Płomykówka (Tyto alba)
© Juan Calero - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Płomykówka (Tyto alba)
Nazwy obce
angielska: Common Barn-owl
niemiecka: Schleiereule
czeska: Sova pálená
francuska: Chouette effraie
hiszpańska: Lechuza común
Pierwsze opisanie gatunku
(Scopoli, 1769)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Płomykówka - mapa występowania na świeciePłomykówka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 35 cm
Rozpiętość skrzydeł: 90 cm.
Ciężar: do 330 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Sowy (Strigiformes)
Rodzina: Płomykówki (Tytonidae)
Głos
Samiec wydaje zachrypnięte okrzyki, niektóre z nich w nocy są przerażające. W rewirze lęgowym nie nawołuje.
Jaja
Średnie wymiary: 39,8 mm × 30,6 mm.
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Występuje na całym świecie za wyjątkiem północnych obszarów Ameryki Północnej i północnej oraz środkowej Azji. Żyje zwykle w pobliżu osiedli ludzkich niedaleko łąk i pól. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym. Preferuje niziny i tereny pagórkowate, unika gór. Pionowy zasięg występowania to około 700 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem osiadłym i aktywnym w nocy. Kryjówkę dzienną opuszcza później niż inne sowy.

Lot jest powolny, niski nad ziemią.

Pożywienie

Zjada głównie drobne gryzonie - norniki, myszy polne i domowe i owadożerne ssaki takie jak ryjówka. Zdobycz łowi przy użyciu przede wszystkim słuchu.

Rozmnażanie

Gniazduje w ciemnych zakamarkach budynków rzadko odwiedzanych przez człowieka. Są to wieże kościelne, poddasza, stodoły itp. Także gniazduje w opuszczonych dziuplach i szczelinach skalnych. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gdy występuje obfitość pokarmu - dwa lęgi. Samica składa 4-7 jaj na ogół od kwietnia do maja, których wysiadywanie trwa 30 dni. Młode opuszczają gniazdo po 50-60 dniach. Są zdolne do lotu dopiero po 86 dniach. Gdy brakuje pokarmu płomykówka nie odbywa lęgów.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest objęty całkowitą ochroną prawną.

Ciekawostki

Płomykówka potrafi markować miejsce gniazdowania, poprzez umieszczanie w pobliżu tak wybranego terenu swoje wypluwki.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-29, GAT-555








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.