PL

Rzepołuch

Rzepołuch (Carduelis flavirostris) to gatunek ptaka z rodziny łuszczaków, podobny do makolągwy. Upierzenie o barwach ochronnych, ochrowożółte z brunatnym kreskowaniem, spód szarawy również z kreskowaniem na piersi i po bokach. Samiec ma na kuprze różowy nalot, samica zaś - szarawy.


Rzepołuch (Carduelis flavirostris)
© Erni - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w górskim obszarze tundry, gór w Europie i Azji. W zimie spotykany na polach i nieużytkach.

Tryb życia i zachowanie

Poza okresem lęgów przebywa w niewielkich stadach. To ptak częściowo wędrowny. W Polsce jest ptakiem przelotnym i zimującym. Przeloty od marca do kwietnia i od września do listopada.

Morfologia i anatomia

Rzepołuch osiąga 14 cm długości ciała, a skrzydło ma długość do 8 cm. Ptak waży do 18 g.

Pożywienie

Zjada nasiona traw i chwastów. Poluje też na owady.

Rozmnażanie

Ptak ten gniazduje nisko na drzewie. Samica znosi 4-6 jaj i sama je wysiaduje.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega ochronie gatunkowej.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-22, GAT-4288

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Rzepołuch
       

Przeloty rzepołucha przez Polskę.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.